Eten bij Nestor

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Jacques Heemskerk)

In het Belgische Lubbeek kun je eten bij Nestor. Nu doet de naam Nestor bij ons allemaal een belletje rinkelen, maar op de website Het Laatste Nieuws lazen we dat het restaurant niet alleen wat de naam betreft interessant is voor de Kuifje-liefhebber.

Binnen in het restaurant kun je namelijk genieten van de Kuifje-verzameling van Bart Lardinois – en ook van diens eten, natuurlijk. Bart vertelde mij dat hij ‘al 52 jaar lang begeesterd is door Hergé, Kuifje en zijn kompanen, met Nestor in het bijzonder.’

Voor de goede orde willen we er even op wijzen dat Bart alles met goedkeuring van de erfgenamen doet, maar dat hij geen reclame mag maken met zijn verzameling. Dit artikel is dan ook op ons zachte aandringen gemaakt, naar aanleiding van het bericht in HLN.

Al zoekend op het internet kwamen we nog een verhaal tegen over de verzameling van Bart, dat niet zou misstaan in een Kuifje-album. We schrijven maart 2012. Bart en zijn partner zijn bezig om hun brasserie in te richten met de Kuifje-spullen die zij in de loop van vele jaren hebben opgebouwd. De verzameling stond tijdelijk in een aanhangwagen op het terrein van de brasserie. ’s Nachts wordt er ingebroken en wordt de aanhanger gestolen – de dief komt er pas later achter wat er in de aanhangwagen zit en dat deze inhoud meer waard is dan de aanhangwagen zelf.

Wat kun je als dief met een grote verzameling Kuifje-spullen? Verkopen, natuurlijk. En zo ziet Bart op een dag een van zijn beelden te koop staan op internet. Hij koopt het om te checken of het echt om een beeld uit zijn verzameling gaat en: bingo. Politie geïnformeerd, dief aangehouden en verzameling terug bij de rechtmatige eigenaar – op een paar stukken na die niet zijn terug te vinden.

In 2014 wordt de dief veroordeeld tot een taakstraf van 75 uur en het betalen van een schadevergoeding.

Ook dit verhaal kwamen we tegen in HLN.

Na dit verhaal over Kuifje-spullen zijn we ook wel benieuwd of we Kuifje kunnen terugvinden in het eten bij Nestor. Wij denken dan aan Syldavisch getinte gerechten of pasta die de goedkeuring van La Castafiore kan wegdragen, met een glaasje Loch Lomond als digestief. Wie van onze Hergégenoten gaat dineren en laat het ons weten?


Met dank aan Bart Lardinois – Brasserie Nestor

Ook leuk voor jou?