Striphelden in de Bredase Historie

door Louis Versteeg

aangeleverd door Jacques Heemskerk

Vorige week zondag 2 augustus was de laatste dag van een kleine expositie van René van der Heijden in De Stadsgalerij, met stripfiguren gesitueerd in (historisch) Breda. Natuurlijk mocht Kuifje daarbij niet ontbreken. Van der Heijden is afgestudeerd aan de kunst-academie St. Joost en bewonderaar van Joost Swarte.

Striphelden als Bommel, Suske & Wiske en Torpedo zien we afgebeeld tegen de achtergrond van bijvoorbeeld de Koepel, het Belcrum, het Begijnhof (althans, de Catherinastraat) en het Chassé-theater. Hij ziet zelf “Het geheim van de laatste der Begijnen” als het middelpunt.

Uiterst rechtsonder: de kunstenaar in een bijrol

Daarnaast was er een tentoonstelling van zijn andere werk met als thema’s Erotiek, Eenzaamheid en Vergankelijkheid. Ik zag vooral historisch geïnspireerde afbeeldingen en weelderig vrouwelijk schoon, vaak een combinatie daarvan.

In enkele gevallen werden de werken voorzien van de nodige duiding. Dat kan nog beter, vond René.

De voormalige Gevangentoren te Breda.
Mottekasteel in Breda (getekend door Kevin Wilson), inspiratiebron voor onderstaande tekening.
Hetzelfde kasteel op de achtergrond van de tekening van René van der Heijden.
Een weelderige dame.
Links: René van der Heijden

In het verleden maakte de schilder trouwens ook nog Trompe L’ Oeil muurschilderingen, maar dat wordt hem tegenwoordig te zwaar o.a. door het steigerbouwen. Hij wil zich dan ook meer gaan toeleggen op het werken met strips.

Wilt u meer te weten komen over de zelfbenoemde (?) stadsschilder van Breda, kijk dan op zijn site, die volgens hem wel weer eens aan een opfrisbeurt toe is en Exto, waarbij onderop de pagina een “dia-voorstelling” te zien is. Ook aardig: de artikelen in BNDeStem en PZC.

© tekeningen: René van der Heijden, 2020
Foto’s: Jacques Heemskerk

Ook leuk voor jou?