Cahiers de la BD: Hergé

door rogerklaassen

door Roger Klaassen

Al lang geleden aangekondigd en verschillende keren uitgesteld, maar nu is het dan toch verschenen: de Hergé-special van het tijdschrift ‘Les Cahiers de la BD’. De keur aan specialisten die in deze uitgave aan het woord komen over Hergé klinkt veelbelovend: Pierre Assouline, Benoît Peeters, Numa Sadoul, Benoît Mouchart…

Ik heb de uitgave nog niet kunnen lezen (hij is onderweg), maar ik ben benieuwd naar wat er nog voor nieuws te melden is over Hergé – na alle grote biografieën, uitgaven waarin je de verschillende versies van verhalen kunt vergelijken, studies en analyses.

In Franse aankondigingen las ik in elk geval dat het fameuze contract tussen Hergé en Casterman, uit 1942, aan de orde zal komen. Een contract dat opdook tijdens de rechtszaak van het Hergé Genootschap tegen Moulinsart. Interessant!

In een postume bijdrage van Pierre Sterckx (overleden in 2015) wordt verteld van een bezoek van Hergé aan Amsterdam – aan de Wallen welteverstaan. Ik ken het verhaal (misschien is dit een herplaatst oud verhaal) en ik meen dat de Nederlandse kunstenaar Jan Dibbets er ook bij betrokken was. Misschien lezen we nu meer details.

Verder schijnt het nummer een aantal onbekende foto’s van Hergé te bevatten – ik hoop van Hergé aan het werk. En natuurlijk een hele hoop andere verhalen en artikelen.

We gaan het zien. Zodra ik het boek/blad heb gelezen, laat ik meer weten.

Ook leuk voor jou?