Denkbeeldige landen

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Jacques Heemskerk)

De Franse website ‘L’Humanité’ had de afgelopen zomer een serie artikelen over denkbeeldige landen. Vorige week woensdag was Syldavië aan de beurt (eerder in de serie ook aandacht voor Basam-Damdu uit Blake & Mortimer en Bretzelburg uit Robbedoes).

Syldavië moet van al deze landen wel het land zijn dat door haar bedenker het meest expliciet wordt geïntroduceerd: Kuifje leest een uitgebreide brochure over Syldavië terwijl hij in het vliegtuig zit, dan nog geen benul van zijn verrassende exit uit het vliegtuig.

In het artikel komt Balkan-specialist Jean-Arnault Dérens aan het woord. Hij vertelt dat de Balkan de verbeelding van Westerse Europeanen prikkelde aan het eind van de 19e eeuw. Ze zagen de Balkan als een Europa waar de tijd had stilgestaan, een soort primitief Westen waar zaken als gastvrijheid nog hoog in het vaandel stond.

In de periode 1928-1939 was de Albanese koning Zog bezig wegen aan te leggen door zijn land, zodat hij er lekker doorheen kon rijden. Volgens Dérens zou de Ottokar uit Kuifje een ‘exacte dubbelganger’ zijn van deze Zog.

Vervolgens gaat men in het artikel in op de vraag waar Syldavië dan wel ligt. Hergé blijkt van diverse Balkan-landen wat te hebben opgepikt en vermengd: landschappen uit Servië of Macedonië, uniformen uit Bulgarije.

Wat niet in het artikel in ‘L’Humanité’ wordt vermeld, maar wat echte Kuifje-liefhebbers met kennis van Hergé’s biografie zullen weten is dat het met name Edgar Pierre Jacobs is geweest, die gezorgd heeft voor die ‘balkanisering’ van Syldavië. In de zwartwit-versie van 1938 lijken bijvoorbeeld de paleiswachters sterk op de bekende Londonse Beefeaters. Jacobs, die vanuit zijn opera-achtergrond, beter op de hoogte zal zijn geweest van kostuums en klederdracht, heeft zich stevig mogen uitleven.

Lees het artikel hier.

Ook leuk voor jou?