De Haan

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Jacques Heemskerk)

De Haan is een bekende badplaats aan de Belgische kust, vlakbij Oostende, waar Hergé ook met enige regelmaat verbleef.

Katrien Vervaele en Laurence Kalman maakten het boekje ‘Coqsi Coqla’ (‘Le Coq’ is de Franse naam voor ‘De Haan’). Het boekje beschrijft interessante plekken in een bijzondere wijk van De Haan, de Concessiewijk. Een klein uitstapje via Google Streetview leerde mij dat het een wijk is vol bizarre villa’s.

Joli Bois

Aandacht is er in het boekje onder andere voor hotel ‘Joli Bois’, in de jaren 1930 populair bij de wat rijkere gasten. In dit hotel heeft Hergé ook enkele keren gelogeerd. Op de site van de gemeente De Haan zelf is het verblijf van Hergé aldaar goed gedocumenteerd. Een paar highlights: in 1931 bezoekt Hergé er Germaine die daar dan op vakantie is – kennelijk bevalt het de twee want een paar maanden later wordt er getrouwd. Onder andere in 1934 is Hergé er weer en hij zou dan gewerkt hebben aan ‘De Blauwe Lotus’. Na de oorlog zien we Hergé en Germaine ook nog wel terug in De Haan – in 1957 lijken ze met een reisje naar zee oude herinneringen op te willen halen in een poging hun huwelijk te redden.

Oké, terug naar ‘Coqsi Coqla’. Het boekje is voor slechts 4 euro te koop bij het ‘Tramhuisje’ in De Haan. Van daaruit kun je meteen beginnen met je wandeling.

Dan wil ik graag mijn complimenten maken aan de vormgeefster, Laurence Kalman. Niet alleen omdat het boekje er mooi uitziet (ik zag slechts een paar pagina’s op internet) maar vooral ook vanwege de bindwijze van het boekje. Op het eerste gezicht ziet het er met die ringband wat vreemd uit, als een kalender. Maar ik stel me zo voor dat het boekje tijdens en winderige wandeling op deze manier goed in vorm blijft.

Meer informatie op de site van Kusterfgoed.be

Ook leuk voor jou?