Koken met Kuifje

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

Avonturen beleven in de keuken, dat belooft dit ‘Tintin – The Ultimate Cool Cookbook’ van Sharon Powell. Het is in augustus van dit jaar verschenen.

Het kookboek bevat 37 recepten, geïnspireerd op de avonturen van Kuifje. Eten speelt in de avonturen van Kuifje niet zo’n grote rol, dus ik was benieuwd en bekeek de inhoudsopgave. Ik was verrast door ‘Tintin’s Birthday cake’ want bij mijn weten veroudert Kuifje niet. Ik ken eigenlijk maar één scène waarin Kuifje honger heeft – in Syldavië steelt hij een brood en een fles wijn, maar deze karige maaltijd vond ik niet terug. Wel in het kookboek een variant op die andere Syldavische specialiteit, ‘Exotic Szlaszeck’ – niet met hond, neem ik aan.

De eerste recepten uit het boek zijn te zien op de website van Amazon en dat viel mij een beetje tegen. Zo blijkt ‘The Ultimate Tintin Breakfast’ simpelweg te bestaan uit toast met een gebakken ei met spek, worstjes, wat sla en tomaat. Dat had ik wat avontuurlijker verwacht. Ook de andere recepten brachten mij niet in avontuurlijke opwinding (een fruitsalade met meloen, aardbei, banaan, druiven en bessen naar keuze – die ligt gewoon kant en klaar in de schappen van mijn en jouw supermarkt).

Wat ik dan wel weer grappig vond, is dat de auteur van het kookboek het telkens heeft over de tv-serie en over ‘Kuifje kijken’ – ze heeft volgens mij geen idee dat er Kuifje-strips bestaan. Maar goed, de Kuifje-verzamelaar die echt álles wil hebben kan er niet om heen en we wensen hem of haar smakelijk eten.

Ook leuk voor jou?