Kuifje film… toch niet?

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

©Le Soir

Zoals we eergisteren meldden, heeft de Franse cineast Patrice Leconte de pers vertelt dat hij werkt aan de verfilming van ‘De Juwelen van Bianca Castafiore’.

Vandaag een reactie van Nick Rodwell in de Belgische krant ‘Le Soir’: ‘Fake news.’ In een interview met Daniel Couvreur laat Nick Rodwell zich weer op zijn bekende diplomatieke wijze uit over het filmnieuws en over Partice Leconte: ‘Ik heb hem nooit ontmoet. Ik heb hem nooit de hand geschud. Ik weet niet of hij getrouwd is of dat hij kinderen heeft. Alles wat ik van hem weet, is dat hij hallucinante verklaringen aflegt.’

Rodwell vertelt vervolgens dat Leconte niet met Moulinsart of met een rechthebbende heeft gesproken, en dat er geen beloften zijn gedaan. Ook vindt hij het vreemd dat Team Leconte met de Amerikaanse filmproducenten gaat praten (Paramount, die de filmrechten heeft), en niet eerst met de Hergé-rechthebbenden.

Rodwell gaat wel in op de vraag of het dan niet klopt dat het de Amerikanen (Paramount, dus) die filmrechten in bezit hebben, maar ontwijkt mijn inziens het echte antwoord. Hij spreekt van een dik contract met Paramount, dat de eerste film (van Spielberg) er is en dat Peter Jackson beloofd heeft de tweede film te maken. Volgens Rodwell werkt hij al twintig jaar in perfecte harmonie samen met de Amerikanen – Leconte kan die alleen maar verstoren met zijn respectloze uitlatingen.

Even interessant is wat Rodwell vervolgens zegt: hij ziet eigenlijk geen toekomst voor Kuifje op het grote scherm – eerder iets op platforms op Netflix of Amazon. ‘Om het werk van Hergé bij de tijd te brengen, moeten er nieuwe wegen worden ontwikkeld, denk aan een serie of een musical met internationale faam, eerder dan aan een film.’

Nee, dat zullen ze bij Paramount graag horen!

Over de status van de film door Peter Jackson vertelt Rodwell dat deze, bij Rodwells laatste bezoek aan diens studio, bezig was met een project over de Beatles. Volgens Rodwell heeft Paramount een nieuw team gevormd om aan de Kuifje-film te werken, onder leiding van Emma Watts.

Oké, tot dusver het interview in Le Soir… nu volgen mijn interpretaties en speculaties.

Het lijkt mij tussen de regels door duidelijk dat Peter Jackson de tweede film niet meer gaat maken; Paramount heeft een nieuw team samengesteld – ik krijg de indruk dat Rodwell daar verder geen inspraak in heeft gehad. Dat het Team Leconte geen afspraken gemaakt heeft met Kuifje-rechthebbenden of Moulinsart, dat zou in mijn ogen goed kunnen, indien Paramount de filmrechten zou mogen verhandelen (ik denk dat Paramount dat in het dikke contract wel heeft laten vastleggen). In het dikke contract met Paramount is kennelijk niet vastgelegd dat Peter Jackson de tweede film moet maken; stel dus dat Paramount mag bepalen wie een film mag maken en zelf een team kan samenstellen, waarom zou dat dan niet het Franse team met Patrice Leconte kunnen zijn?

Ik volg Nick Rodwell nu al best al wat jaren. De uitlatingen van Rodwell dat een film in zijn ogen niet zo belangrijk meer is, past in een patroon: die film is niet langer zijn project, hij staat kennelijk buitenspel – dus is het niet meer interessant of belangrijk.

Ook leuk voor jou?