CD’s in de aanbieding

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

©Hergé/Moulinsart 2020

Op de website van RDM Édition zijn op dit moment cd’s met audio-bewerkingen van de avonturen van Kuifje in de aanbieding (afgerond 10 euro per stuk). Franstalig, natuurlijk. Het gaat om een serie van 10 cd’s.

Eén van cd’s is een audio-versie van de Kuifje-film ‘Het Gulden Vlies’, met Jean-Piere Talbot. Er worden ook geluidsfragmenten uit die film gebruikt. De andere cd’s zijn ‘oorspronkelijke’ audioversies, geschreven en deels gespeeld door Nicole Strauss en Jacques Langeais.

© Hergé/Moulinsart 2020

Ik kon niet veel informatie over de cd’s vinden, maar het gaat vrijwel zeker om cd’s met de audioversies van bovenstaande lp’s uit begin jaren 1960.

Van deze serie lp’s zijn er ook covers te vinden van ‘Het Gebroken Oor’ en ‘De Juwelen van Bianca Castafiore’ en er bestaan misschien nog hoorspelen van meer verhalen. In elk geval zitten deze twee avonturen er niet bij in deze serie van 10 cd’s. Wie weet komen ze later nog uit.

Ik ben benieuwd of er Hergégenoten zijn die meer weten van deze audio-versies van Kuifje. Laat het ons weten via de commentaar-mogelijkheid hieronder.

Ook leuk voor jou?

2 commentaren

Jan Aarnout Boer 7 november 2020 - 11:13

Hallo Roger,
Ik denk dat je gelijk hebt om deze CD’s te koppelen aan de serie grammofoonplaten die onder regie van Nicole Strauss en Jacques Langeais zijn geproduceerd. Om jou en de volgers van de nieuwsrubriek te plezier (…) heb ik de soorten Kuifje-LP’s op een rijtje gezet. Maar let op, dit is slechts een deel van de LP’s die bestaan en ik heb vertalingen in Nederlands, Duits, Zweeds en andere er buiten gelaten. Ik beperk me tot de hoofdsoorten die in de Franstalige gebieden verschenen.

Laat ik beginnen met de EP’s.
De serie waarvan jij een setje hoezen toont, is die van Pathé en omvat 8 verschillende hoorspelen. Titels: 7 Bollen, Zonnetempel, Scepter, Ster, Sigaren, Lotus, Zaak Zonnebloem en als laatste De Juwelen. Deze reeks is genummerd, van AT 5001 t/m AT 5008. Voor zover ik weet is dit de oudste reeks, de contracten uit deze periode dateren van rond 1959.
Deze plaatjes zijn tot stand gekomen onder regie van Nicole Strauss en Jacques Langeais.
Het formaat van deze plaatjes is dat van een ‘EP’, tussen een single en een LP.
Het plaatje met Tintin et le mystère de la Toison D’or is uitgegeven door Vega. Er bestaan verschillende versies van, voor zover ik weet allemaal in EP-formaat.
Daarnaast is er een reeks van Decca, met Sigaren, Lotus, Raket en Mannen op de Maan.
Nummers: 153.791, 153.792 en 123.795, 123.799. Deze plaatjes stonden onder regie van Pierre Laforêt.

Dan gaan we over naar de LP’s.
Daar zijn veel meer verschillende labels van, onder meer Mary Melody. Die reeks is een voortzetting van de EP-reeks die ik hierboven noemde, met ten minste één extra titel, te weten Gebroken Oor. Ook deze reeks stond onder regie van Nicole Strauss en Jacques Langeais.
Op een deel van de platen staat een jaartal vermeld, 1977.
Decca heeft de reeks EP’s ook in LP formaat uitgebracht. Het zijn dezelfde vier titels als die van de EP’s; nu staat echter de naam van P. Delhasse vermeld als de producent.
Van die reeks bestaan (met de zelfde titels) verschillende versies, waaronder ook dubbel-LP’s.

Naast de LP’s van Mary Melody en Decca bestaat en nog een heel zwikkie van andere labels, zoals:
Philips,
Best Seller (8 stuks, dezelfde als die van Mary Melody, ook onder regie van Strauss en Langeais), en Disques London (4 stuks, Sigaren, Lotus, Raket en Mannen op de maan). Dit is het vervolg te zijn de vier EP’s van Decca, maar dan onder een ander label.

Tot slot kan ik nog toevoegen dat alle grammofoonplaten werden uitgebracht onder supervisie van Casterman; Hergé had het copyright op deze producties ook bij de uitgever ondergebracht.

Groeten,
Jan Aarnout

rogerklaassen 12 november 2020 - 13:40

Dank je wel voor dit uitgebreide inzicht in deze geluidsopnamen!

Comments are closed.