Laika gerestaureerd

door rogerklaassen
Laika van alle kanten – Foto: Floris Paalman

door Roger Klaassen

Alweer een hele tijd geleden maakte ik een berichtje over ‘Kuifje in Amsterdam‘, waar onder andere een tot raket ‘Laika’ getransformeerde transformatiezuil in de Reinwardtstraat, vlakbij de Dappermarkt. Deze is pas geleden gerestaureerd door een van de oorspronkelijke makers, John Prop (hij maakte de raket destijds met zijn partner, beeldend kunstenaar Loes Diephuis).

John vertelt over het ontstaan van de raket: ‘In 2003 kreeg ik de opdracht om een zogenaamde ‘peperbus’ (een transformatiezuil) te beschilderen. De vorm vroeg er om om er een vrolijke raket van te maken, ook rekening houdend met een kinderdagverblijf dat er tegenover lag.’

Het werd een raket met – zeker voor Kufije-liefhebbers herkenbare – rood-witte vlakken met vier patrijspoorten. Door één daarvan kijkt een alien op ons neer. John voegde nog vier metalen zijvleugeltjes en een spits toe.

De raket moest ook een naam krijgen, vond John: ‘In het kader van een kunstproject staan er op verschillende gevels in de straat namen van kinderen, dus de raket kreeg ook een naam. De keuze viel op Laika, naar het hondje dat in 1957 door de Sovjets in een Spoetnik naar de ruimte werd geschoten.’ Maar Laika mag dan een mooie naam zijn voor een raket, in de volksmond werd het toch al snel simpelweg ‘de Kuifje-raket’.

John Prop aan het werk – Foto: Floris Paalman

In eerste instantie zou de raket maar twee jaar blijven staan, maar… hij staat er nog. En niet zonder schade: verkleurd, bekrast, beplakt, beschreven, vieze aanslag, mos en vogelpoep. John kon het niet langer uitstaan: ‘Het werd me op een gegeven moment te gortig en ik vroeg het stadsdeel om toestemming en budget om de raket op te mogen knappen. Het stadsdeel reageerde gelukkig positief. Na vijf dagen op de steiger, en met behulp van tientallen meters tape en een paar liter verf, was de klus geklaard. Net als in 2003 zijn de details ter plekke bedacht en spontaan aangebracht; ze zijn dan ook allemaal anders (wel kijkt er nog steeds een alien door een raampje.) De rood-witte basis is uiteraard hetzelfde gebleven. Daarmee is Laika ge-update naar Laika-2 en kan-ie weer wat jaartjes mee.’

Groeten uit Mars – Foto: Floris Paalman

Hartelijk dank aan John Prop – kijk ook eens op zijn website www.johnprop.nl

Ook leuk voor jou?