Kuifje ‘in het echt’

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

© Ludo Rodriguez

Samy maakte me attent op een prachtige serie foto’s onder de titel ‘The realistic adventures of Tintin’. Het gaat om een project van Ludo Rodriguez. In dit project heeft hij de figuren van Kuifje laten ‘spelen’ door hedendaagse acteurs. Het gaat om fantastische fotomanipluaties – de hele serie bekijk je hier.

Op de website van Branchesculture vond ik een interview met Ludo Rodriguez, waar hij wat vragen beantwoordt over zijn fascinerende fotoserie.

Ludo Rodriguez begon zijn serie toen hij op een foto van acteur Hugh Jackman stuitte. Hij vond dat de acteur sterk leek op Haddock. Toevallig had Rodriguez op zijn bureau een schipperspet van zijn opa, dus: foto’s maken en photoshoppen maar. Daarna ging hij op zoek naar ander acteurs die figuren uit Kuifje zouden kunnen spelen.

Het maken van de foto’s was geen kleinigheid: Ludo schat het op zo’n tien uur werk per foto. Zo staan op de foto van Bobbie een aantal voorwerpen uit de avonturen van Kuifje – een fles Loch Lomond, een pakje Macedonia-sigaretten, enzovoorts. Al deze voorwerpen moest hij eerst in elkaar knutselen voordat hij kon beginnen met de fotografie.

Meestal kon hij kleding voor de figuren her en der bij elkaar googelen, maar soms moest hij creatief aan de slag: bij het interview staan wat foto’s waarop is te zien hoe het zwart-geel gestreepte gilet van Nestor gemaakt werd met stroken plakband op een gilet… vergelijk die foto’s met de uiteindelijke Nestor-foto en je ziet dat er nog heel wat nabewerking nodig is geweest.

Soms waren foto’s van acteurs bijna ‘kant en klaar’ bruikbaar, maar vaak moest er wat gebeuren: snorren, baarden, brillen, kale koppen, dikkere of langere neuzen, pijpen of sigaren…

Het resultaat van al het werk mag er wezen. Ga kijken!

Ook leuk voor jou?