Luc op de radio

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Peter van der Schouw)

Afgelopen zaterdag was onze voorzitter Luc Turkenburg op de radio, over de veiling van de schets voor het omslag van ‘De Blauwe Lotus’ uit 1936… een veiling die inmiddels is uitgesteld tot 14 januari. Luc weet dit op de valreep nog te melden.

Voordat jullie naar Luc kunnen gaan luisteren, nog even een correctie. Ik lees vaak dat het ontwerp van Hergé te moeilijk zou zijn geweest om te drukken – in dit interview hoor ik het ook weer. Dat klopt niet: ook in de jaren 1930 kon men al prima full-colour drukken. De vraag van Casterman is of Hergé de tekening wil uitwerken in een zwartwitte lijntekening en de inkleuring op een apart vel wil maken – een nog altijd veel toegepast procedé bij striptekenaars. Full colour-drukwerk wordt opgebouwd uit 4 kleuren, de tekening van Hergé zou hoe dan ook met die vier kleuren gedrukt kunnen worden, hoe hij hem ook zou hebben aangeleverd – er is geen sprake van dat zijn ontwerp een extra kleur zou hebben vereist.

Tot zo ver mijn betweterigheid, hieronder kun je het interview met Luc beluisteren.

Ook leuk voor jou?