Ondersteboven van Afrika

door rogerklaassen
Still uit de aflevering ‘Een eigen wijze’ /© BNNVARA

door Roger Klaassen ( met dank aan Gé Bom)

Gé Bom maakte me attent op de documentaireserie ‘Ondersteboven van Afrika’, die sinds18 oktober elke zondagavond wordt uitgezonden door BNNVARA (al vier afleveringen zijn uitgezonden). In de serie reist Waldemar Torenstra op de motor van Caïro naar Kaapstad.

In de aflevering van 22 november (titel: ‘Een eigen wijze’) komt de beeldvorming rond Afrika aan bod. Torenstra spreekt er met de cineast Georges Kamanayo, zoon van een Belgische vader en een Rwandese moeder. Zijn vader was een belangrijke industrieel in Rwanda, actief in onder andere tinmijnen. George Kamanayo geeft een lesje over hoe westerlingen naar Afrika kijken en welk foutief beeld wij hebben. Ook ‘Kuifje in Afrika’ komt daarin voorbij.

Op de website van BNNVARA lezen we dat ‘Kuifje in Afrika’ zelfs aan de bron staat van Waldemar Torenstra’s fascinatie voor Afrika: ‘Als kind kwam ik voor het eerst in aanraking met het Afrikaanse continent door de strip ‘Kuifje in Afrika’, maar toen ik deze opnieuw las, merkte ik dat de clichés daarin vandaag de dag echt niet meer kunnen. Vanaf toen werd dat mijn insteek: kunnen we een nieuwe ‘Kuifje in Afrika’ maken? Het werd in elk geval een van de heftigste en mooiste tochten die ik ooit gemaakt heb, waarin ik heel veel heb geleerd dat ik graag wil delen.’ 

Je kunt alle afleveringen terugkijken via de site van BVN: klik hier. Warm aanbevolen!

Ook leuk voor jou?

1 commentaar

Dick Addens 27 november 2020 - 10:56

Bedankt voor de tip!

Comments are closed.