Weg met Kuifje!

door rogerklaassen

door Roger Klaassen

Ik kreeg een foto opgestuurd van dit artikel uit het blad ‘Écoute‘ – een Duits tijdschrift voor mensen die Frans willen leren. De titel van de column van Jean -Yves De Groote – ‘À bas Tintin!’ (Weg met Kuifje!) – deed het slechtste vermoeden, maar het bleek een vrij humoristisch stuk over wat er allemaal niet deugt aan Kuifje.

De auteur verontschuldigt zich dat hij vroeger de avonturen van Kuifje verslond zonder stil te staan bij de duidelijke tekortkomingen van de held. Volgt een opsomming van deze tekortkomingen met de hashtags die daar door de verschillende ‘woke’ groepen aan worden gehangen.

In het kort: racisme, westerse suprioriteitsgevoelens, westerse inmenging in de rechtsorde van andere landen, discriminerend tegen vrouwen (want niet voldoende gerepresenteerd), homofobie (wegens het ontkennen van de relatie Haddock-Kuifje), ontkenning van zoöfilie (wegens ontkennen van de relatie Kuifje-Bobbie), het toekennen van menselijke eigenschappen aan een dier (anti-species, ik kende de term ook niet…), de reusachtige CO2 voetafdruk van Kuifje, het onvoldoende representeren van de minder-valide medemens (uitgezonderd de slechthorenden), drankzucht en grof taalgebruik.

En wat het allemaal nog erger maakt: dit is allemaal te lezen in verhalen die bestemd zijn voor minderjarigen!

Kortom: een geslaagde column – het wachten is nu op de fanatieke Kuifje-liefhebber die de ironie niet wil zien.

Ook leuk voor jou?