Toeristisch berichtje: Île de Ré

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

Foto links: maker onbekend; foto’s rechts: Éric Babaud

Zoals jullie weten, stuurt Samy Herskowicz met grote regelmaat mails met een imposante hoeveelheid plaatjes. Soms kan ik daar meteen een berichtje omheen maken, soms duurt het even. Zo ontving ik maanden geleden een foto van een boei met een schildering met Haddock, ergens op het strand bij Ars, op het Île de Ré in Frankrijk (een eiland dat met een brug verbonden is met La Rochelle).

Ik kon in eerste instantie niets over deze boei vinden, maar via via kwam ik terecht op een bericht uit 2017 op het blog van Éric Babaud. Éric schrijft daar dat de boei in maart 2014 op het strand aanspoelde en dat van het registratienummer op de boei af te leiden was dat de boei afkomstig was uit de wateren rond de Verenigde Staten. Kennelijk was de boei daar losgeraakt en had de oversteek over de Atlantische Oceaan gemaakt. In 2017 besloot een groep vrienden om een bekende scène uit ‘De Geheimzinnige Ster’ op de boei te schilderen.

Helaas kon Éric niet vertellen of de boei nog altijd op het strand ligt (hij woont 800 kilometer verderop). Ik ben nog op zoek naar iemand die me dat kan vertellen…

© Mille Sabords, 2021

En als je dan toch afreist naar het Île de Ré, neem dan eens een kijkje bij de winkel ‘Mille Sabords’ in Saint Martin-de-Ré. ‘Mille sabords’ (‘Duizend geschutspoorten’) is de bekende uitroep van Haddock, in het Nederlands vertaald als ‘Duizend Bommen (en granaten)’. De winkel is naar eigen zeggen de enige winkel in Frankrijk die volledig gewijd is aan Kuifje.

De winkel ligt aan een aantrekkelijk pleintje/straatje aan de haven. Dus alle gelegenheid om gezinsleden ergens met een drankje onder een parasol te zetten en rustig rond te kijken in de winkel.

Meer info op de website van Mille Sabords.


Merci à Éric Babaud

Ook leuk voor jou?