Bédédicaces

door rogerklaassen

door Roger Klaassen

Soms stuit ik, op zoek naar Hergé-nieuwtjes, op een boeksomslag dat ik nog niet kende. Leuk nieuws voor de website, denk ik dan, maar vaak blijkt het dan toch om ‘oud nieuws’ te gaan. Zoals bij het boek ‘Bédédicaces’ van Jean Rime, dat al verscheen in 2018. ‘Bédédicaces’ is een Franse woordspeling die de woorden BD (strip) en dédicaces (opdracht) combineert.

In het boek heeft Jean Rime namelijk ‘opdrachten’ van striptekenaars verzameld: de tekeningen (vaak tekeningetjes) die striptekenaars bij signeersessies in hun boeken krabbelen.

Volgens de omschrijving van het boek valt er heel wat af te leiden van deze signeer-tekeningen – in ronkend Frans heeft men het over een ‘seismograaf die de spanningen in het milieu van de strip registreert’. Nu ken ik behoorlijk wat signeer-tekeningen en de verschillen zijn enorm: sommige tekenaars maken er echt werk van met prachtige, met waterverf ingekleurde tekeningen, anderen tekenen bijna mechanisch keer op keer hetzelfde plaatje. Voor zo ver ik zijn opdrachten ken, behoort Hergé tot die laatste categorie. De laatste tijd werken sommige tekenaars ook met stempels, die ze dan van een kleurtje voorzien.

Maar goed, ik neem aan dat Jean Rime de mooiste bij elkaar heeft gezocht. Het boek werd in 2018 niet voor niets genomineerd voor een prijs voor boeken over strips, de Prix Papiers Nickelés.

319 pagina’s vol tekeningen, vanaf de 19e eeuw tot nu (nou ja, 2018 dus).

Ook leuk voor jou?