Marabout wint

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

© Marabout, 2021

Gisteren was de uitspraak in de zaak Moulinsart versus Marabout, aan het gerechtshof in Rennes. Zoals we al eerder berichtten (zie dat bericht hier), maakt Xavier Marabout schilderijen waarop de figuren van Hergé gecombineerd worden met achtergronden van schilderijen van Edward Hopper. Kuifje is op deze schilderijen vaak vergezeld van schaars geklede dames.

Marabout werd door Moulinsart aangeklaagd vanwege ‘namaak’ (contrefaçon) en ‘aantasting van het morele recht’ – ik denk dat we dat moeten zien in het licht van de dames op de schilderijen. Marabout beriep zich op het recht op parodie, hetgeen Moulinsart tot het (naar mijn mening) flauwekul-argument bracht dat ‘vrouwen geen komisch element zijn’. Dat deden ze op basis van een volledig uit zijn verband gerukte uitspraak van Hergé – over aantasting van de goede naam gesproken. Ook van belang in de definitie van parodie is dat er geen verwarring kan ontstaan over de maker van de parodie (in dit geval: is er vergissing mogelijk dat de schilderijen gemaakt zijn door Hergé).

De rechter in Rennes stelde Marabout in het gelijk en verklaarde dat het recht op parodie inderdaad van toepassing was, en dat de kunstenaar met zijn werk een humoristisch oogmerk had

Niet alleen stelde de rechter Marabout dus in het gelijk, de rechter veroordeelde Moulinsart tot het betalen van 10.000 euro aan schadevergoeding wegens ‘het op oneerlijke wijze in diskrediet brengen van Marabout’ (Moulinsart stuurde dreigbrieven naar galerieën die Marabouts werk wilden tentoonstellen) en ook nog eens tot betaling van 20.000 euro aan proceskosten.

Moulinsart heeft nog het recht om tegen de uitspraak in beroep te gaan. Mijn advies zou zijn: niet doen, kansloze zaak.

Met interesse kijken we uit naar de uitspraak in een andere zaak, Moulinsart versus Peppone. Een interessante zaak omdat de beklaagde in de tegenaanval ging met het bijzondere argument dat Kuifje geen oorspronkelijke creatie van Hergé zou zijn – een rechtszaak die de Kuifje-wereld op zijn kop zou kunnen zetten. Daar wordt de uitspraak half juni verwacht, maar wie weet laat Moulinsart het na de uitspraak van gisteren niet op een vonnis aankomen.

Wordt vervolgd.


Dit bericht is gebaseerd op nieuwsberichten in diverse media – de meeste daarvan weer gebaseerd op een bericht in de Franse krant Ouest-France.

Ook leuk voor jou?