Nieuwe boeken over Hergé

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

Hergé lijkt wel een onuitputtelijke inspiratiebron te zijn voor schrijvers en wetenschappers. De komende tijd verschijnen er weer een paar (in het Frans), waarvan twee met hetzelfde zuidamerikaanse beeldje op de cover. Ik vat de omschrijvingen door de uitgevers samen en spreek mijn verwachtingen van het boek uit.


Ik begin met dit boek van de filosoof Mark Alizart, omdat het mij het meest toegankelijke boek lijkt. Op de cover staat als ondertitel ‘Un souvenir d’enfance de Georges Remi’ (Een jeugdherinnering van Georges Remi), maar op de website van De Standaard Boekhandel las ik ‘Dessiner pour guérir’ (Tekenen om te genezen), en dat dekt de lading van dit boek beter, denk ik.

In het boek analyseert Mark Alizart de albums van Kuifje door ‘het prisma van een biografisch feit’, en wel het mogelijke seksueel misbruik door een oom dat Hergé zou hebben ondergaan toen hij tussen drie en vijf jar oud was. Ik weet niet beter dan dat dit vermeende seksueel misbruik gesuggereerd word in de biografie van Benoît Peeters (‘Hergé, zoon van Kuifje’). het tekenen van Kuifje zou voor Hergé de ontsnapping zijn aan dit trauma, aldus Alizart.

De strekking van het boek sluit enigszins aan bij een lezing van Jean Marc van Tol op één van onze clubdagen een aantal jaar geleden.

 • 120 pagina’s
 • Uitgegeven door Flammarion
 • ISBN 9782080244123
 • verschijnt waarschijnlijk in het najaar van 2021

Ook in het boek ‘Hergé Occulte’ komen de duistere kanten van Hergé aan het licht – althans, dat probeert de schrijver Arnaud de la Croix.

Ik ben met name door de boeken van Bertrand Portevin over allerlei verborgen alchemistische en vrijmetselaarsachtige boodschappen in ‘Vlucht 714’ heel sceptisch over het bestaan van deze verborgen kant van Hergé, ook omdat ik er in de diverse biografieën geen grond voor kan vinden.

Wie weet lukt dat wel voor Arnaud de la Croix, want hij was lang uitgever bij Casterman en kende diverse medewerkers van Hergé. Hij verzamelde in de loop van de jaren hun ontboezemingen en had toegang tot ‘onuitgegeven documenten’. Uit de omschrijving van het boek door de uitgever begrijp ik dat ook hier een poging wordt gedaan om de avonturen van Kuifje te lezen als een ‘parcous initiatique’ – een weg naar de diepere, duistere kennis.

Het voorwoord in het boek is van Numa Sadoul, toch een erkende Hergé-kenner, dus wie weet worden we van dit boek inderdaad iets wijzer.

 • 242 pages
 • uitgegeven bij Camion blanc
 • ISBN 9782378482640
 • verschijnt op 31 mei

Over dit boek kan ik jullie helaas heel weinig vertellen, want de uitgever en de schrijver hebben niet de moeite genomen om een fijne beschrijving te maken. Wat ik vond, was dat het een beknopte en algemene beschrijving is wat het werk van Hergé heeft betekend en bijgedragen aan de generatie van de schrijver, Michel Bugnon-Mordant (geboren in 1947).

Bugnon-Mordant is een doctor in de Engelse letteren, maar het is mij onduidelijk of dit boek een wetenschappelijke of een meer persoonlijke beschrijving is. Ik kan me voorstellen dat het werk van Hergé heeft bijgedragen aan bijvoorbeeld de kennis over de wereld, over politiek, wetenschap en dergelijke bij jonge mensen van na 1947, en dat je Hergé in die zin kunt beschouwen als een ‘pédagogue’ of leraar. Op zich zou het een interessant onderwerp kunnen zijn, denk ik.

 • 150 pagina’s (sommige bronnen zeggen 120 pagina’s)
 • uitgegeven bij Chapitre.com
 • ISBN: 9791029011559

Ook leuk voor jou?