Moulinsart wint zaak tegen Peppone

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

© Peppone… of ja, wie?

Moulinsart heeft de zaak tegen de kunstenaar Peppone (Christophe Tixier) gewonnen. De rechter in Marseille oordeelde dat de werken van Peppone namaak zijn. Peppone (samen met zijn galerie) wordt veroordeeld tot het betalen van maar liefst 114.157 euro aan schadevergoeding (Moulinsart eiste 200.000 euro).

Peppone had als verdediging aangevoerd dat Kuifje niet een originele creatie was van Hergé, maar – zoals we ook al zagen in de zaak Moulinsart versus Marabout – daar ging de rechter niet in mee. Waar Marabout zijn zaak won omdat het recht van parodie van toepassing was en er geen verwarring mogelijk was bij klanten over wie de maker was, gingen dergelijk argumenten bij Peppone dus niet op.

Het wordt Peppone ook verboden zijn werk nog langer te verkopen.

Peppone zegt in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak.


Zie onder andere deze nieuwsberichten:

Ook leuk voor jou?