Kopenhagen

door rogerklaassen

door Roger Klaassen

Een aantal weken geleden was ik op vakantie in Kopenhagen. Ik kwam Kuifje er verschillende keren tegen – het zal jullie niet verbazen dat de raket er op verschillende plaatsen kan worden gezien in huizen, bars en winkels. Maar ik vond ook wat bijzonderder spul: op de linnen tas hierboven zie je Kuifje en consorten in de Kopenhaagse vrijstaat Christiania. Ooit ontstond deze buurt als een goedmoedige hippievestiging op een verlaten kazerne, nu geniet het meer bekendheid als gedoogoord voor geestverruimende middelen.

Interessant vond ik ook de winkels van ‘Faraos Cigarer’ (vertalen hoeft niet, denk ik). Ik vond drie vestigingen van deze winkels, elk met een eigen specialiteit: strips, spellen (games en rollenspellen) en merchandise. In elke winkel worden deze specialiteiten ook min of meer gemengd en aangevuld met boeken, verkleedkostuums of toeristische spullen. Wat mij opviel was dat het in deze winkels stuk voor stuk erg druk was: de zaken gaan kennelijk goed.

Bijzonder geestig is natuurlijk het logo van de winkels: een in eigen stijl getekende Kuifje – misschien om aan de lange arm van Moulinsart te ontkomen, maar waarschijnlijker om de uitstraling van de winkels wat boven de klassieke strips te laten uitsteken. Ik zag in de winkel wel meer van dit soort restylingen van bekende Kuifje-plaatjes, een klein feestje der herkenning.

Op de site van Faraos Cigarer zul je zien dat er nog meer winkels van deze keten te vinden zijn, zowel in Kopenhagen als elders in Denemarken.

Ook leuk voor jou?