Een bezoek aan de Fondation Hergé

door rogerklaassen

door Roger Klaassen

Toen ik mijn vorige berichtje schreef, kamen mooie herinneringen naar boven aan een bezoek aan de Fondation Hergé in het gezelschap van mijn collega’s van het bestuur van het Hergé Genootschap. Een absoluut hoogtepunt uit het leven van deze Kufifje-fan. Ik zocht de foto’s eens op… we spreken van 15 januari 2004 (we worden oud!). Ik neem jullie even mee…

Bij binnenkomst de vitrine met voorwerpen uit de Kuifje-albums. een verplichte stop voor elke bezoeker.


In Hergé’s werkkamer: de bekende portretten van Andy Warhol


In de werkkamer van Hergé werd vergaderd en zo lag de maquette van de raket erbij, in stukken uit elkaar tussen de gebaksbordjes (geen gebak voor ons…). Terwijl de aanwezigen onverstoorbaar doorvergaderden, liep ik rond om foto’s te maken…


Her en der vonden we nog wat vliegtuigjes… wat mij is bijgeblijven is de onvoorstelbare nonchalance waarmee deze spullen overal en nergens te vinden waren. En dat we ook overal foto’s mochten maken. Ik neem aan dat dat er tegenwoordig wat strikter aan toegaat.


Het uitzicht uit Hergé’s werkkamer. Inspirerend?


Topstuk van het bezoek was dit album van Sigaren. Op de blanco titelpagina van een zwart-witversie van Sigaren had Hergé een proefje getekend voor de titelpagina van het album in kleur (uiteindelijk werd het een ander plaatje). De enige keer dat ik een tekening van Hergé in handen heb gehad.

Ook leuk voor jou?