Hergé Genootschap
S@pristi Hergé Genootschap

Digitale nieuwsbrief van het Hergé Genootschap

nummer 3 │ Januari 2021

Januari 2021 - het nieuwe jaar is begonnen. In de harde buitenwereld hebben we nog steeds last van een erfenis uit 2020. Onze held wordt deze maand 92 jaar, en behoort daarmee natuurlijk inmiddels tot de zeer kwetsbare ouderen die extra gevoelig zijn voor dit virus. Bezoekers van het Cultureel Centrum in Ukkel hebben dit gelukkig ingezien en direct de benodigde voorzorgsmaatregelen getroffen.
Kuifje Corona
We sluiten dit voorwoord toch nog af met een positief bericht: Theo Lenssen van de ledenadministratie liet gisterenavond weten dat er in de eerste 3 weken van 2021 al 6 (!) nieuwe leden bijgekomen zijn. Onnodig om te zeggen dat we deze trend van 2 aanmeldingen per week graag doorgetrokken zien!

Inhoud

 • Terugblik S@pristi nummer 2
 • Kapitein Haddock 80 jaar
 • Kuifje 92 jaar
 • Wat vind u van het HG? (HG Leden Enquête)
 • Overal kom je Kuifje tegen
 • Cursus Spaans
 • Nieuwsberichten op de website
 • Van de boekenman
 • De digi taal in Duizend Bommen 54!
 • Catawiki kavel van de maand
 • S@pristi technische ontwikkelingen

Terugblik S@pristi nummer 2

s@pristi 2 december 2020
Gelukkig is ook S@pristi nummer 2 goed ontvangen en gelezen door de geadresseerden. De digital analytics laten zien dat S@pristi nummer 2 door maar liefst 63% van de 471 geadresseerden is bekeken! Bovendien heeft ruim 24% van de lezers via S@pristi naar onze website doorgeklikt, om daar verder te lezen. Dit zijn weer bemoedigende cijfers.
Natuurlijk willen wij dit graag zo houden. Het zou mooi zijn als S@priti net zo'n mooie toekomst tegemoet gaat als alle ander publicaties van het HG, in het verleden en het heden.
Een voornemen voor het nieuwe jaar is in ieder geval het streven om de S@pristi iedere maand rond de 21e dag in uw digitale postbus te bezorgen.
Uw hulp bij het samenstellen van de S@pristi is meer dan gewenst en wordt zeer gewaardeerd. Ideeën voor thema's, onderwerpen, opmerkingen en feedback, we horen graag van u. Mail uw reactie naar sapristi@hergegenootschap.nl en er wordt z.s.m. contact met u opgenomen.
En mocht u onverhoopt toch geen prijs stellen op toezending van de S@pristi, meldt u dan af via de link helemaal onderaan deze nieuwsbrief.

Kapitein Haddock 80 jaar

Het zal u zeker niet ontgaan zijn, naast onze grote held is in januari ook zijn beste vriend jarig. Menselijke vriend dan, Bobbie heeft exact dezelfde leeftijd als Kuifje. Voor een hond wel een bijna onmogelijk hoge leeftijd.
Maar terug naar Kapitein Haddock, hij behaalde dit jaar de mooie kroonleeftijd van 80 jaar! Ter gelegenheid van dit heugelijke feit is Ton Mackaaij geïnterviewd door RTV Utrecht. En ook Luc Turkenburg is (samen met Richard Kennephol van stripwinkel Yendor) geïnterviewd, door het AD. Van beide interviews zijn (korte) artikeltjes en video compilaties gemaakt. Ze zijn via onderstaande verwijzingen te bekijken.
Haddock 80 jaar
(Een nooit gebruikte advertentie voor de uitgifte van het album "De Krab met de Gulden Scharen")

Kuifje 92 jaar

Kuifje 91 jaar
Zoals hierboven al gemeld is ook onze grote held in januari weer een jaartje ouder geworden. Op deze leeftijd toch wel een gebeurtenis waar je jaarlijks bij stil mag staan.
Bij het opstellen van beide verjaardagsberichtjes ontsproot bij de redactie het idee dat het misschien wel erg leuk is om een Kuifje/Hergé verjaardagskalender te realiseren. Waar de "verjaardagen" van de personages uit alle avonturen op vermeld staan. Maar ook wellicht de "verjaardagen" van de start van de diverse avonturen en de verschijningsdatum van de eerste albumversies.
Misschien dat het uiteindelijk zelfs een mooi papieren exemplaar zou kunnen worden. Indien u dit idee ook leuk vind, of het in ieder geval leuk vind om uit te zoeken wanneer deze "verjaardagen" zijn, dan horen we dat erg graag van u. Mail uw reactie naar sapristi@hergegenootschap.nl en er wordt z.s.m. contact met u opgenomen.

Wat vind u van het HG?

HG Leden Enquête
Enquete
Hoe geven we onze achterban een stem?

Deze vraag stelden wij ook al in S@pristi 2. Met daarbij de toezegging dat er in deze S@pristi op terug gekomen zou worden.
Belofte maakt schuld, dus de aangekondigde HG Leden Enquête is samengesteld. Het is niet een enquête zoals eerder gehouden en zoals u wellicht gewend bent. Omdat we graag al uw wensen en ideeën vernemen is er gekozen voor een "open" karakter. De enquête kent geen vaste vragen, het staat u vrij alles te ventileren wat u graag gehoord wil zien.
Om u te helpen is er wel een lijst met mogelijke onderwerpen opgesteld waarover het bestuur graag uw reflectie zou willen vernemen, een soort leidraad voor u.
Deze lijst met "Mogelijke reflectie onderwerpen" staat op een "verborgen" deel van de website en is via onderstaande verwijzing te bereiken. Uw reactie, hoe kort of uitgebreid dan ook verwelkomen wij erg graag via e-mail, het liefst naar het onderstaande e-mail adres.

Alvast hartelijk bedankt, onze verwachting is groot!
Indien bovenstaande verwijzing niet werkt ontvangen wij uw reactie graag via het e-mail adres enquete@hergegenootschap.nl

Overal kom je Kuifje tegen

In de vorige S@pristi schreven we het al: overal kom je Kuifje tegen. Heel vaak in de vorm van een afbeelding met daarin personen of voorwerpen die direct uit de albums van onze held komen.
Dit keer willen we u wijzen op een toch wel iets mooiere, blijvende hommage aan een avontuur van Kuifje. Een vooraankondiging van het nieuw te verschijnen avontuur van Asterix de Galliër. Een scene met een schaakspel, een slapende druïde die wakker schrikt en luidkeels een kreet uit (die we nog nog niet mogen weten?), vervolgens verteld dat ie van een oude vriend heeft gedroomd en zeker weet dat die vriend hem hard nodig heeft. Waarop de druïde besluit om een lange reis te beginnen naar die vriend. Waar hebben we dit scenario meer gelezen?
Nieuw Asterix verhaal

Cursus Spaans

Andre Rieu leert Spaans
Zou Hergé ooit bedacht hebben dat zijn werk, met name het album "De Krab met de Gulden Scharen" (alweer?), nog eens dienst zou doen voor het aanleren van een vreemde taal? De website van het journalistieke Tv-programma "Shownieuws" bericht het volgende:

"André Rieu heeft gloednieuwe hobby: Na het bakken van taarten, stort hij zich nu volledig op... het leren van de Spaanse taal! "Hola amigos! Kuifje helpt me om Spaans te leren!", schrijft hij bij onderstaande foto. Daarop zijn ook enkele Spaanse stripboeken van Kuifje te zien, die de Maastrichtenaar aan het lezen is.
Aan Shownieuws laat zoon Pierre Rieu weten: "André is een enorm Kuifje fan. Altijd al geweest. Ik weet dat hij toen wij kind waren zijn Frans zat te verbeteren door middel van Kuifje. Hij kent dus alle uitspraken van kapitein Haddock in meerdere talen. Vraag hem maar eens naar duizend bommen en granaten in het Frans! En als André ergens aan begint, dan gaat hij ervoor."

Waarom is André eigenlijk geen lid van onze vereniging als hij "een enorm Kuifje fan" is? Misschien een uitnodiging sturen?

Nieuwsberichten op de website

2.600.000 euro

2.600.000 euro

door Roger Klaassen
Het stof is neergedaald in veilinghuis Artcurial - het schetsontwerp van Hergé voor het omslag van 'De Blauwe Lotus' is verkocht voor 2.600.000 euro. En daar komen nog wat kosten koper bij zodat de koper een tikkie zal krijgen van 3,2 miljoen euro.. Rond de tekening ontstond het afgelopen jaar de nodige commotie, waarover wij ook al …
2021 in Japan

2021 in Japan

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)
Ook in Japan is het nieuwe jaar begonnen. Japanse Kuifje-liefhebbers hebben deze kalender met Bobbie aan de muur hangen, vermoed ik. Om de één of andere reden zijn witte dieren in Japan heel populair - niet alleen Bobbie, maar ook Nijntje is er razend populair. En als je er in Japan hip …
Gé, bedankt!

Gé, bedankt!

door Roger Klaassen
Wie kent hem niet: Gé Bom - een trouwe harde werker binnen het Hergé Genootschap. Gé heeft laten weten dat hij stopt met zijn activiteiten, vanwege zijn leeftijd. Ik weet niet meer wanneer ik Gé voor het eerst ontmoet heb, dat moet al bijna 15 tot twintig jaar geleden zijn geweest. Ik was toen penningmeester van het …
Puzzelen met Kuifje

Puzzelen met Kuifje

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)
Nu we een rustige kerst tegemoet gaan zonder familie of vrienden over de vloer, is de website van JigsawPlanet misschien wel iets voor de komende donkere dagen. Vul het woord 'Kuifje' of 'Tintin' in in de zoekfunctie en je kunt je hart ophalen aan heel veel Kuifje-puzzels, die je digitaal in elkaar …

Van de boekenman

Hopelijk gaat dit een terugkerende rubriek worden met veel interessante inhoud. De bedoeling is dat hier veel nieuws komt te staan over tentoonstellingen, beuren, veilingen, (speciale) uitgaven en andere gebeurtenissen m.b.t. strips in het algemeen en natuurlijk over Kuifje en Hergé in het bijzonder. De belangrijkste bron zal Ton Mackaaij zijn, die we zeker "onze boekenman" mogen noemen.
Helaas is er natuurlijk momenteel niet veel te melden. Eigenlijk alleen maar afzeggingen. B.v. dat Les Ami de Hergé dit jaar helemaal geen ledendag/ruilbeurs organiseren en deze doorschuiven naar 2022! Laten we hopen dat het HG wel een ledendag en/of ALV kan houden.
On-line gebeurt er juist wel veel. Kijk ook deze maand weer even naar de "Catawiki kavel van de maand".

Een vette scoop die Ton weet te melden is echt vers-van-de-pers nieuws:
de veilingsite Bobbedoes gaat (ook) een aparte Kuifje veiling organiseren!
Bobbedoes 3
Bobbedoes 2
Bobbedoes 1
Voorbeeld kavels Kuifje veiling Bobbedoes
Ton Mackaaij zegt hierover:
Veilinghuis Bobbedoes groeit mee nu de online verkoop explosief toeneemt
Iedereen kent inmiddels Catawiki wel en die hebben met hun wekelijkse Kuifje veiling een vaste groep verzamelaars weten te bereiken. Dat doen ze vast naast de wekelijkse Stripveilingen en er is voldoende vraag en aanbod voor. Ze hebben de verwachtte minimale opbrengst per kavel verlaagd van 75 euro naar 50 euro, maar dat blijft alsnog een aardig bedrag.

Minder bekend is veilinghuis Bobbedoes. Dit veilinghuis heeft verschillende stripveilingen en een minimaal te verwachten opbrengst van 20 euro. Daarnaast hebben ze ook doorlopende veilingen en aanbiedingsveilingen vanaf 1,50 euro. Sinds de start van Corona heeft ook dit veilinghuis gemerkt dat het aanbod en de vraag groter is geworden.
Nu in 2021 houdt Bobbedoes ook met een veiling van alleen maar Kuifje artikelen. Deze veiling start op 22 januari vanaf 14.00 uur en eindigt op 26 januari vanaf 20.00 uur.

Dit is echt een super nieuw, er is is hierover op de website van Bobbedoes (nog) niets te vinden. Dus houd deze website in de gaten!

De digi taal in Duizend Bommen! 54

Kuifje Computer
We hebben weer mogen smullen van de inhoud van het meest recente nummer van ons clubblad Duizend Bommen!

In de diverse artikelen wordt steeds meer gebruik gemaakt van verwijzingen naar het internet. Website adressen die in gedrukte tekst worden weergegeven, hetgeen natuurlijk ook niet anders kan in een gedrukt medium.

Voor de S@pristi juist een mooie mogelijkheid om ons clubblad bij te staan door de verwijzingen hier nog eens op te nemen waardoor deze makkelijker te volgen zijn voor onze lezers.
In het artikel "Flupke als Voil Janet" door Jean-Jacques de Gheyndt
In de noot vermeldingen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vuil_Jeanet

In het (uitgebreide) artikel "Kuifje & James Bond" door Theo Lenssen
In het artikel zelf:
https://www.youtube.com/watch?v=3A3r_pKGP10
https://www.youtube.com/watch?v=rTyMkQLAREY
In de noot- en bron vermeldingen:
https://www.vprogids.nl/cinema/lees/artikelen/recensies/2011/Ultieme-stripfilm.html

In het artikel "Kuifje NIET in Beweging" door Jos Verbeek en Luc Turkenburg
In de literatuur vermeldingen:
https://tintinomania.com/tintin-films-fixes-jacques-martin
http://films.fixes.chez-alice.fr/pages/46.html
(deze laatste verwijzing kan door beveiligingssoftware als "niet veilig" gemarkeerd worden. Het is aan uzelf om deze waarschuwing te negeren.)

In het artikel "Kuifje in Beweging" door Steven Gielen
In de bron vermeldingen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Adventures_of_Tintin:_The_Secret_of_the_Unicorn_(film)
(de redactie heeft de vrijheid genomen om de verwijzing aan te passen, ervan uit gaande dat dit het Wikipedia artikel is wat bedoeld is in de bron vermelding)

En natuurlijk het e-mail adres van de DB! redactie: redactie@hergegenootschap.nl

Catawiki kavel van de maand

Ook deze maand willen we in deze rubriek de aandacht vestigen op de veiling van Kuifje albums in vreemde talen. De veiling van de boeken uit de nalatenschap van Floor de Graaf krijgt in februari een vervolg, dan wordt het 2e gedeelte van zijn boekenschat geveild. Ook nu weer mooie versies met ongetwijfeld mooie prijzen. Kortom, erg interessant! De veiling start op vrijdag 4 februari 12 uur en de afloop is op zaterdag 13 februari vanaf 20:00 uur. Dus houd de veilingsite in de gaten via de blauwe knop.
Catawiki 1
Catawiki 2

S@pristi - technische ontwikkelingen

Raket naar de Maan
De redactie van S@pristi is naast het samenstellen van de nieuwsbrief ook nog constant bezig om de technische kant van alles te verbeteren.
Zo is S@pristi toegevoegd aan het lijstje met HG publicaties op onze website. Dus de vorige nummers kunnen nu ook via de website opgevraagd worden.
Belangrijkste ontwikkeling momenteel is dat er naarstig gezocht wordt naar een mogelijkheid voor de lezers om de nieuwsbrief te downloaden als een PDF bestand, inclusief alle afbeeldingen. Een moeilijke opgaaf, dus als er mensen zijn die tips of oplossingen hebben houden wij ons aanbevolen: sapristi@hergegenootschap.nl
s@pristi 2 december 2020
s@pristi 1 oktober 2020
HG_logo_txt
facebook