Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Opera van Bianca Castafiore

9 september 2015 @ 21:00 - 21:30

De vzw “Opéra pour tous” (Opera voor iedereen) viert de 20e verjaardag van haar openluchtopvoeringen met een opera-versie van het bekende Kuifje-album “De juwelen van Bianca Castafiore”. Uitgeverij Moulinsart heeft zijn toestemming gegeven voor de bewerking van de strip. Er staan voor komende zomer acht voorstellingen op de planning.
In deze lyrische komedie zullen onder meer klassieke stukken van Mozart, Rossini, Offenbach, Puccini, Gounod en Verdi verwerkt worden. De teksten worden afgeleid van de dialogen die Hergé heeft geschreven voor het album. Amani Devos zal in de huid kruipen van Kuifje en de sopraan Hélène Bernardy speelt de rol van de operazangeres Bianca Castafiore. De rol  van kapitein Haddock, die in de Kuifjestrips absoluut geen fan is van Castafiore, wordt vertolkt door iemand zonder zangervaring, de komiek Michel de Warzée.

“Dicht bij de strip blijven”

“We willen zo trouw mogelijk blijven aan het album. We hebben de dialogen in operavorm gegoten, maar willen wel dicht bij het originele Kuifje-script blijven. Bovendien is “De juwelen van Bianca Castafiore” een bijzonder muzikaal Kuifjeverhaal”, aldus François de Carpentries, die de strip tot opera zal bewerken en ook de regie van de voorstelling in handen neemt. De opvoeringen zullen plaatsvinden in de tuinen van het Kasteel van Terhulpen (Château de La Hulpe), een uitgestrekt domein en onderdeel van het Waalse erfgoed. Het kasteel ligt tussen Brussel en Wavre, iets ten zuiden van de hoofdstad. Er staan acht voorstellingen gepland tussen 17 en 27 september. Het evenement zal ongetwijfeld één van de belangrijkste culturele gebeurtenissen worden van het jaar in Waals-Brabant.
Sinds haar oprichting in 1995, heeft de vereniging “Opéra pour tous” bijna alle opera’s van het klassieke repertoire opgevoerd. Maar nu, na 20 jaar, wilde de vereniging eens iets anders. Zeker ter gelegenheid van het jubileum: de figuren van Hergé in een lyrische komedie met als thema de juwelen van Bianca Castafiore. “Het is al 19 jaar geleden, denk ik,” zegt  Cédric Monnoye, directeur van de vereniging, “dat ik na het lezen van dit album meteen dacht: hier is iets van te maken. Maar ik denk dat we gelijk hadden ons niet te haasten. Momenteel hebben we veel ervaring en bewezen dat we kwalitatief dit soort voorstellingen aankunnen. Bovendien, onze 20ste verjaardag is een uitgesproken gelegenheid daarvoor.”
Het project kreeg het groene licht van Moulinsart. “Het was voor ons niet zo moeilijk om hiermee akkoord te gaan,” zegt directeur Nick Rodwell. “Op deze plek, aan de voorkant van het kasteel, zijn alle ingrediënten aanwezig voor een aantal prachtige voorstellingen.”

Het bericht was natuurlijk groot nieuws in België en haalde dan ook alle kranten en tevens vele nieuwssites. Inmiddels gaat ons Genootschap een poging doen voor de leden iets rondom deze opera te organiseren. Houd de berichten nauwlettend in de gaten!

Hans Bijman

Volgende weekeinde is het zover (19 september). Een weekeindje uit voor de leden die zich opgegeven hebben voor de opera van Bianca Castafiore bij het prachtige Chateau de La Hulpe in de buurt van Brussel. Nu nog even wat beter weer, maar dat ziet er goed uit !!

 

foto van Tintin.

foto van Tintin.

 

Gegevens

Datum:
9 september 2015
Tijd:
21:00 - 21:30
Evenement Categorie: