Mijn mooiste Kuifje-voorplaat

door Louis Versteeg

Auteur: Theo Lenssen

Hergé Genootschap, van harte gefeliciteerd met de start van de nieuwe site. Ik vind dat jullie een mooie website afgeleverd hebben met nu al een flinke inhoud. Erg goed allemaal, de website is een mooi visitekaartje voor de vereniging geworden.

Het stuk over de mooiste voorplaat van Louis Versteeg vond ik ook erg leuk. “Sigaren” was mijn allereerste Kuifje en die heb ik, omdat ik toen nog niet kon lezen, onder het toeziend oog van mijn moeder, op grond van de voorplaat uitgezocht. Toch denk ik, dat ik na lang wikken en wegen, die van Juwelen nog wat mooier vind. En in weerwil van wat anderen er over zeggen die van “Picaro’s” vind ik best wel geslaagd. Ik denk dat we behoorlijk op een lijn zitten als het gaat om de minst mooie voorplaat. Ik vind “Eenhoorn” een schitterend verhaal, maar het verdient een veel mooiere voorplaat.

Ik heb mij af zitten af te vragen wat voor een voorplaat ik nou het mooiste vind, welke de op een na de mooiste enz. Dat heeft onderstaand lijstje opgeleverd:

Nr. Album Toelichting
1 Juwelen Kuifje kijkt de lezer echt aan. Mooi zoals Bianca Castafiore letterlijk in de schijnwerpers wordt gezet. Leuk zijn ook de houding van Haddock en Bobbie.
2 Sigaren Een voorplaat die nieuwsgierig maakt naar de inhoud. Dat vond ik al als kind van 6 toen ik dit album als mijn eerste “Kuifje” uitzocht.
3 Picaro’s Een voorplaat vol met actie die naar mijn mening te slecht beoordeeld wordt. De voorplaat is beter dan het verhaal.
4 Zaak Ook weer veel actie en die scherven maken de lezer nieuwsgierig. Maar waarom zijn die scherven zo geel?
5 Zonnetempel Ook weer een nieuwsgierig makende voorplaat met veel aandacht voor het Inca-erfgoed.
6 Rackham Misschien te weinig actie maar dat wordt gecompenseerd door de mooie onderwaterwereld.
7 Cokes Kuifje als schipbreukeling gadegeslagen door een verrekijker. Ik vind het een goede vondst.
8 Ster Vooral omdat de grote paddenstoel op deze voorplaat mij als kind zo aantrok.
9 Krab Mooi die spanning die wordt opgeroepen door één vrij klein detail: de kapotgeschoten fles. Wat meer details en de voorplaat had hoger in de lijst gestaan.
10 Amerika Kuifje aan de martelpaal en een indiaan met een strijdbijl. Spannend. Als er wat meer actie in had gezeten had de plaat nog wat beter gescoord.
11 Vlucht Je voelt de dreigende spanning door de behoedzame houding van Kuifje en Haddock. Jammer dat ze zo ver naar achteren staan.
12 Mannen Een vrij passief plaatje, maar wel een mooi maanlandschap met de iconische raket.
13 Tibet Intrigerend plaatje met die grote voetafdrukken maar ik vind de houding van Tharkey net wat te laconiek.
14 Lotus Wel erg rood, maar toch wel spannend. Het lijkt erop dat Kuifje door de draak wordt aangevallen. Ik denk niet dat het de bedoeling was van Hergé dat die plaat zo geïnterpreteerd wordt. Ik denk eerder dat die draak China symboliseert en/of de dreiging van de drug opium.
15 Raket Niet erg origineel Kuifje in een rijdende auto, maar de raket en de woedende Zonnebloem maken veel goed.
16 Rotsen Kuifje op de rug gezien in een boot met als duidelijk doel een kasteel op een eiland. Mooi getekend meer is er niet over te zeggen.
17 Goud Alweer Kuifje in een auto. Het zwarte gezicht van Muller en de opmerkelijke haren van J & J maken je toch nog nieuwsgierig.
18 Scepter Goed getekend maar erg saai. Er zijn zoveel mooiere en spannender scènes in het album te vinden.
19 Oor Hetzelfde als Scepter, maar de achtergrond is nog saaier.
20 Bollen Een van de mooiste scènes uit het album en als die achtergrond niet zo egaal groen was geweest had deze voorplaat beter gescoord.
21 Afrika Weer een auto, geen enkele actie.
22 Sovjets Erg wit, maar het is Hergé’s eerste voorplaat en het is de Kuifje uit die tijd. Dat maakt de plaat toch nog een beetje leuk.
23 Eenhoorn Zo’n mooi verhaal en dan zo’n voorplaat. Zo geel en zo weinig zeggend. En daar ook nog eens het schip overheen. Dat plaatje van de Eenhoorn is gewoon uit het verhaal afkomstig.
24 Alfa-kunst Het is een schets, die voorkomt in het verhaal, iets anders was er natuurlijk niet voorhanden. Maar op een voorplaat hoort ook Bobbie te staan. Waarom geen schets met dat hondje genomen?

Ook leuk voor jou?