Wat is dat toch met rechthebbenden?

door Louis Versteeg

Auteur: Louis Versteeg.

Jan Kruis op website HG?

Jan Kruis is dood. Dat is natuurlijk geen nieuws meer. En zijn tekenstijl had erg weinig raakvlakken met Kuifje, Hergé en de Klare Lijn. Waarom dan dit artikeltje? Omdat er sinds kort toch een band(je) is tussen de liefhebbers van het werk van Hergé en de liefhebbers van het werk van Jan Kruis.

StripGlossy 5 1/2 Hommage Jan Kruis

Hommage oeuvre Jan Kruis.

Uitgeverij Personalia heeft zich ingespannen om een mooie hommage te creëren i.v.m. het overlijden van Jan Kruis. Door een apart nummer te maken in de StripGlossy-reeks, alleen over hem. Omdat het een plotselinge uitgave is geworden tussen nummer 5 en nummer 6 van de StripGlossy-reeks is er gekozen om dit exemplaar het volgnummer 5 ½ mee te geven. En de makers hebben hun best gedaan. Want maak maar eens een goede keus uit het grote oeuvre van Jan Kruis. Zo vind ik persoonlijk dat hij twee geweldige Sjors & Sjimmie verhalen getekend heeft. Daar had hij wat mij betreft mee door mogen gaan. Anderen zullen weer meer houden van ander werk van hem. En dan misschien zelfs geen strip. Jan Kruis maakte ook boekillustraties, bijvoorbeeld een uitgave van Woutertje Pieterse.

Jan, Jans en de kinderen.

Tja, en als je dan een hommage aan Jan Kruis voor je hebt liggen dan verwacht je toch ook een paar mooie artikelen over zijn allerbekendste creatie? Inderdaad, Jan, Jans en de kinderen. Want hij heeft veel getekend, maar deze familie omvat toch wel het leeuwendeel van zijn complete oeuvre. Maar, helaas! Ik had het in de winkel al gezien, uitgeverij Personalia heeft het op een duidelijk wijze op de cover en binnenin kenbaar gemaakt:

Uitsnede Cover StripGlossy Jan Kruis

Onbegrijpelijk toch? Waarom zou die partij hier nou geen toestemming voor verlenen? Bang voor inkomstenverlies? Volgens mij zou de uitgifte van een complete hommage, dus inclusief Jan, Jans en de kinderen, juist een extra reclame medium opleveren voor de producten waar die partij de rechten op heeft … Maar deze vragen heb ik me ooit al eerder gesteld!

Alle lof gaat natuurlijk uit naar de samenstellers van de hommage. Onder deze zware restrictie toch een interessant tijdschrift met een goede inhoud leveren, ga er maar aan staan! Bijna net zo moeilijk als een website maken waarop het onderwerp van de website niet getoond mag worden …

Ook leuk voor jou?