”Die spannende soundtrack brengt mij gelijk in Kuifje-sferen”

door rogerklaassen

Door Heiko Strietman

C’est le ton qui fait la musique. Oftewel het is de toon die de muziek maakt. En dat geldt volgens de 24-jarige organist Gert van Hoef ook voor Kuifje.

© Gert van Hoef

Op vijfjarige leeftijd komt Van Hoef voor het eerst in aanraking met Kuifje. Op televisie ziet hij het ene na het andere verhaal. “Van kinds af aan heb ik de Kuifje films gezien. Dat was enorm fascinerend. Ik herinner mij nog goed de aflevering van ‘Mannen naar de Maan’. Dat komt omdat ik – als kind (red.) – zag  hoe weinig zwaartekracht er eigenlijk op de maan was.”

In de jaren die volgen blijven de films Gert van Hoef trekken. “Vooral de humor van Jansen en Janssen, maar ook van de professor met dat brilletje.” Maar wat hem misschien nog wel het meest triggerde was de muziek. “Ja die spannende soundtrack. Toen ik die onlangs weer op Youtube hoorde bracht die mij gelijk weer in Kuifje-sferen.” Het blijft bij films en muziek. Albums leest hij niet. Het enige dat, op een Kuifje videoband na, in huis komt, is een sleutelhanger die hij voor zijn verjaardag krijgt.

Eigenlijk is het helemaal niet gek dat de kleine Gert van Hoef de muziek in de tekenfilms zo mooi vindt. Het muzikale gevoel zit er al vroeg in. Als hij dertien jaar oud is komt hij voor het eerst in aanraking met het orgel. Na lessen van zijn opa krijgt hij van zijn ouders een eigen orgel en zo begint de tot nu toe prille carrière van Van Hoef.

Ondertussen verdwijnt Kuifje langzaam maar zeker uit het leven van Gert van Hoef. Tot dit jaar. Op YouTube zocht hij het bekende intro muziekje op. “Ik herinnerde mij ineens weer die spannende soundtrack. En toen ik het weer hoorde, bracht het mij meteen op het idee om er een orgelarrangement van te maken. Dit doe ik op gehoor. Vervolgens zet ik via een computerprogramma alle stemmen om in notenschrift.”

En zo is begin dit jaar het ’Arrangement The adventures of Tintin (Kuifje)’ ontstaan. Hoewel Van Hoef verder geen interesse heeft in Kuifje, is dat bij de totstandkoming van dit arrangement een ander verhaal. “Die muziek is voor mij beleving. En het leuke is dat mensen die vroeger Kuifje gekeken hebben op deze manier in aanraking kunnen komen met het orgel. En zo kunnen ze zich verbazen over de mogelijkheden van het orgel.’’ Daarmee is Gert van Hoef misschien geen Kuifje-verzamelaar pur sang. Het is hem toch gelukt om de bekende Kuifje-klanken te verzamelen en die te bundelen in dit arrangement.

Benieuwd naar de muziek? Een fragment is hier terug te beluisteren en de bladmuziek is te koop via de website van Gert van Hoef.

Zie ook het eerdere bericht op onze website.

Ook leuk voor jou?