Kuifje en de Ruimtevaart! ESA Space Expo (deel 3)

door rogerklaassen

Door Jacques Heemskerk

Ruimteschip van André Kuiper

Op reis naar de maan… Wij kunnen alleen maar fantaseren over hoe dat zou moeten zijn. Een bezoekje aan Space Expo helpt je daar een beetje bij. Zo bewonder je er de Soyuz-capsule waarmee André Kuipers in 2012 mee naar de ruimte is gevlogen. “Het ruimteschip is in totaal zes maanden in de ruimte geweest”, vertelt Rob van den Berg, directeur van Space Expo. “Het bracht André en zijn twee collega-astronauten naar het Internationaal Ruimtestation ISS, en daarna weer terug op aarde.” Verwonder je over hoe klein die capsule is!

100 voorwerpen uit de ruimte

Wist je dat dj Armin van Buuren muziek schreef voor André Kuipers die hij kon luisteren in de ruimte? En dat André ook stripboeken las in zijn raket? Die dingen zie je terug in “Terug uit de ruimte”, de tentoonstelling met 100 voorwerpen die in het heelal zijn geweest en inmiddels weer op aarde terecht zijn gekomen. Rob: “Nergens anders in Nederland zie je zoveel voorwerpen bij elkaar die in de ruimte zijn gebruikt, zoals een stukje van de maan, Andrés ruimtepak, echt ruimtevoedsel en het pak van Apollo 13-astronaut Fred Haise.” Ook zie je een meteoriet van 4,7 miljard jaar oud (!), brokstukken van een neergestorte satelliet en vlaggetjes die op de maan zijn geweest.

Lees verder op DagjeWeg.NL

 

 

Ook leuk voor jou?