Een mooie Ledendag in het ESA Space Expo, Noordwijk

door rogerklaassen

Door Jacques Heemskerk

                                                 

Afgelopen zondag was de jaarlijkse ledendag. Deze keer, het zal niet onopgemerkt gebleven zijn, in Space Expo te Noordwijk. Het was mooi om te zien dat er voor 10.00 uur al mensen voor de deur stonden. Vanaf dat moment konden leden en niet-leden het museum in. De mensen met een Kuifje-stand en Stijn Verbeek met zijn verzameling hadden hieraan voorafgaand hun spullen al neergezet of waren daar nog mee bezig. Deze uitstallingen stonden over diverse plaatsen verspreid door het museum.

 


Een deel van de verzameling van Stijn Verbeek: “Maan-albums” in alle talen.

Tot het begin van de middag kon iedereen wel iets van zijn of haar gading vinden: zowel geschiedenis als wetenschap, proefjes, interactieve presentaties en zoals gezegd kon je ook bij de Kuifje-stands terecht. Zelfs als je niet specifiek geïnteresseerd bent in het heelal, dan is het toch interessant om te zien hoe klein zo’n Sojoez capsule nu eigenlijk wel is.
Door (een model van?) de ISS te kunnen lopen en een van de stripboeken die André Kuipers ooit gelezen heeft aan te treffen.

Perry Rhodan, inspiratiebron voor André Kuipers

Om 13.00 uur hield Alex Scholten van de volkssterrenwacht in Bussloo zijn presentatie over Kuifje en de ruimtevaart en de aanwezigen zaten aan hun stoel gekluisterd. Het was een boeiend en leuk verhaal over de geschiedenis van de ruimtevaart en de raakvlakken van wat er daadwerkelijk plaatsgevonden heeft met hetgeen Hergé al meer dan 10 jaar daarvoor in de albums Raket naar de maan en Mannen op de maan had beschreven.

 

Na een korte pauze werd de Algemene Leden Vergadering gehouden waarin, nadat aan alle formaliteiten was voldaan, afscheid genomen werd van aftredend hoofdredacteur van Duizend Bommen! en interim-voorzitter Tom van Geneugten. Tom legde op uitstekende wijze de vinger op de gevoelige plek: er kunnen alleen maar kwaliteits-DB!’s uitgegeven worden als er meer mensen een bijdrage leveren. Deze boodschap kwam goed over: er ontstond een levendige discussie en meerdere leden kwamen met bruikbare ideeën en/of boden hun diensten aan. Heel positief!
Aansluitend werden 3 nieuwe leden aan het bestuur toegevoegd zodat dit nu weer volledig op sterkte is. Een mooie mix van oude rotten cq al langer betrokkenen en vers bloed waardoor er, zeker nu alle sores uit het verleden achter ons gelaten kan worden (er wordt inmiddels constructief samengewerkt met Moulinsart) met nieuw elan verder gegaan kan worden.

Na weer even gepauzeerd het hebben was het de beurt aan Heiko Strietman met zijn Kuifje-quiz. Als winnaar van de vorige editie mocht hij deze nu organiseren. Het was spannend: Luc Turkenburg wist hem (ook) deze keer te winnen met 15 goede antwoorden, maar er zaten hem wel 2 anderen op de hielen met 14 punten. Daarna was het tijd voor de gadget, waar ook nu weer volop belangstelling voor was. Een mooie map. Een bijzonder verhaal. Jammer dat het niet echt gebeurd is.

   

Ton Mackaaij, Peter van der Schouw en Steven Gielen als organisatoren van de dag en verzorgers van de gadget hebben weer uitstekend werk verricht.

Tenslotte: om nog eens na te slaan vindt u hierbij de afbeeldingen uit de presentatie van Alex Scholten (geen tekst, want hij deed het allemaal uit het hoofd!) en de vragen + antwoorden van de quiz. Tot volgend jaar!

 

NB: enkele van bovenstaande foto’s zijn van Louis Versteeg

 

Ook leuk voor jou?