“Unieke” collectie Kuifje auto’s in Doetinchem

door rogerklaassen

Door Gé Bom

Eerder plaatsten we een aankondiging van een tentoonstelling in het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum in Doetinchem. Met alle respect voor de samenstellers van de tentoonstelling wil ik toch een aanmerking maken op de kwalificatie “uniek”.
Het gaat hier namelijk om een deel van de serie van 70 modellen die onder verantwoording van Moulinsart via postorder verkocht werden door Atlas vanaf 2004. Aanvankelijk zou de serie uit 28 modellen bestaan maar door het succes werd dat al snel uitgebreid tot uiteindelijk 70 stuks.

Bovenstaande afbeeldingen kunt u vergroten door er op te klikken

En zelfs daar bleef het niet bij want de T-Ford van pagina 11 in Kuifje in Afrika kwam in 2012 als extra uit in de kleuren van de cover. En er werd een nieuwe proef gestart met dezelfde auto’s maar in een oranje-rood doosje. Het ging om de nummers 2-4-6-7-10 en 23 van de eerste serie en deze serie kreeg als naam “En voiture Tintin 2”. De nummering was als volgt: 2528 XXX. Er zijn diverse sites waar ze nog worden aangeboden.

 

 

Een heldere geest bij Moulinsart bedacht dat het interessanter kon zijn om op de Atlas-serie voort te borduren, maar dan zònder Atlas. Het doosje werd tweemaal zo breed door wat attributen toe te voegen zodat er een diorama van gemaakt werd en de prijs werd verdubbeld naar € 39,50. Maar die vlieger ging niet op, waarschijnlijk vanwege de te hoge prijs.  Het werd een serie van zes, allemaal beginnend met 29XXXX.

  

Ook verschenen er twee buitenbeentjes met een hogere prijs:

                    

 29580 – Tank – Mannen op de maan                           29581 Suarer bus – De zaak Zonenbloem

Hergé baseerde zich bij het tekenen van de auto’s voornamelijk op de enorme hoeveelheid documentatie waar hij over beschikte. En daarbij liet hij ook zijn fantasie werken waardoor sommige auto’s in meer of mindere mate afwijken van de werkelijkheid.
Het is de vraag of er beknibbeld is op de prijs van het materiaal maar feit is dat 3 modellen inmiddels lijden aan metaalmoeheid of iets dergelijks. Ik heb er meerdere meldingen over gekregen. Jammer dat Moulinsart in dit geval niet gegaan is voor de alom geroemde kwaliteit…

  

Bovenstaande afbeeldingen kunt u vergroten door er op te klikken

 

Noot van de redactie:
Gé Bom is een kenner. Hij schreef al  in 2004  een mooi stuk in Auto In Miniatuur over de totstandkoming van de Atlas-serie.
Een enigszins bewerkte versie van dit artikel met de titel Toys for the Boys is te vinden in Duizend Bommen! nummer 21 (2005).

 

Ook leuk voor jou?