Kuifje blijft koloniaal

door rogerklaassen

Door Jacques Heemskerk

Roel Daenen betreurt dat de heruitgave van het omstreden album ‘Kuifje in Congo’ geen kritische introductie bevat.

Hoera, Kuifje is vorige week donderdag 90 jaar geworden! Een van de orgelpunten van die verjaardag is de heruitgave van de (voor de gelegenheid ingekleurde en gerestaureerde) allereerste versie van Kuifje in Congo. En dat is opmerkelijk, want aan het tweede Kuifjesverhaal uit 1930-1931 hangt al jaren een kwalijk racistisch geurtje. En alsof er geen vuiltje aan de lucht is, is het verhaal nu opnieuw beschikbaar. Met een voorwoord, zeker. Dat gaat in op de inkleuring, de keuze van het papier en de restauratie van de tekeningen. Moulinsart, het bedrijf dat de rechten van Kuifje beheert, geeft verder geen enkele duiding in het album. Betreurenswaardig, want daarmee geeft het bedrijf niet alleen blijk van een zekere arrogantie, maar ook van een beperkt maatschappelijk inzicht.

Het volledige artikel kunt u lezen in De Standaard.

Roel Daenen is manager communicatie, pers & partnerships bij Faro, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed en hoofdredacteur van het literaire tijdschrift Stripgids.

Ook leuk voor jou?