De Terugkeer

door Louis Versteeg

door Theo Lenssen

©Bronbeek/EduProducties

Op 5 mei 2018, Bevrijdingsdag, werd op deze website aandacht besteed aan de door Erik Heuvel, in klare lijn getekende stripboeken “De ontdekking” en “De zoektocht”. Deze boeken hebben achtereenvolgens de Tweede Wereldoorlog in Nederland en de Jodenvervolg als onderwerp. Zo worden deze historische gebeurtenissen op een toegankelijke wijze voor jongeren uit het voortgezet onderwijs beschreven.
Wat niet in het artikel van 5 mei werd verteld is dat Erik Heuvel samen met scenarist Ruud van der Rol nog een stripboek in klare lijn heeft getekend dat zich in Indonesië, dat toen Nederlands-Indië heette, afspeelt. Dit boek, “De terugkeer”, behandelt eerst de situatie in deze voormalige Nederlandse kolonie voor de Tweede Wereldoorlog, dan de bezetting door Japan en vervolgens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd die volgt nadat de bezetter capituleerde.

©Bronbeek/EduProducties

Het boek gaat over Bas (81) die na 65 jaar, samen met zijn nichtje Maureen (24), weer terugkeert naar zijn geboorteland Indonesië (zie afbeelding hiernaast) . Aan de hand van zijn herinneringen worden de historische feiten verteld. Een methode die ook in “De Ontdekking” gehanteerd wordt. In dit laatste boek is Helena, een nicht van Bas, de vertelster. Doordat de hoofdrolspelers uit beide boeken een familieband hebben komen personen uit het ene boek ook even in het andere voorbij. Het gaat in dit geval om fictieve personen.

Oplettende Hergé-genoten komen bij de lijst van deskundigen die meewerkten aan “De Terugkeer” ook de naam van Tom van der Geugten tegen die als voormalig hoofdredacteur van Duizend Bommen! heel wat artikelen voor dit blad heeft geschreven. Zo komen we uiteindelijk van geschiedenisboeken, via Tom, toch weer bij de bedenker van Kuifje uit. Dat geschiedenisles en stripfiguren prima samen kunnen gaan had Tom al veel eerder aangetoond. Hij schreef er een artikel in twee delen over onder de naam “Kuifje in het geschiedenisonderwijs”. Het artikel staat in Duizend bommen! 15 en 16 uit 2003 en 2004.

Toevoeging van de redactie

Eric Heuvel heeft nog 2 verhalen getekend met de Tweede Wereldoorlog als onderwerp, “De Schuilhoek” en “Frontstad Rotterdam”. Met name het eerste verhaal is sterk verbonden met “De Ontdekking”, en dus ook “De Terugkeer”. De uitgeverij schrijft over “De Schuilhoek”: Het album is een regelrechte spinn-off van ‘De Ontdekking. Het initiatief kwam van het Markt 12 Museum te Aalten. De plaatselijke omstandigheden tijdens de bezetting worden verteld aan de hand van belevenissen van personages uit ‘De Ontdekking’. Het verhaal behandeld met name de onderduikingen die in dit deel van Nederland veel voorkwam.”

Ook leuk voor jou?