Zowel 4 maanden later als 62 jaar later …

door Louis Versteeg

door Louis Versteeg (met dank aan Piet Peeters voor de foto’s)

Woordje vooraf; net voor publicatie van dit artikel realiseerde ik mij dat het ook verwijst naar exact het vorige artikel in de tijd, 4 maanden geleden. En dat het daarmee dus een bijna logische hervatting is van het publiceren van leuke feitjes en nieuwtjes op onze website.

Veel lezers zullen deze afbeelding ongetwijfeld herkennen. Het is de cover van het 52ste nummer van ons lijfblad Duizend Bommen! dat eind 2019 uitkwam. Lees daarover ook het laatste artikel “Een kerstcadeau voor onze leden!
Natuurlijk weer een prachtige voorzijde, die onze redactie met toestemming van Moulinart geleend heeft van de oude meester. De colofon van deze Duizend Bommen! editie meld dan ook nog het volgende: “Tekening voor de cover van het weekblad Kuifje nummer 50 (1957), ook gebruikt voor een kerstkaart aan relaties. © Hergé=Moulinsart 2019”. Tot zover niets nieuws.

Zo’n 2 weken geleden werd het bovengenoemde nummer van het weekblad te koop aangeboden op de website van stripveilinghuis Bobbedoes. Natuurlijk niet heel erg bijzonder, maar wel leuk om zo’n kavel dan te bekijken en te volgen. Ik heb zelfs nog even nagedacht over meebieden, maar de prijs steeg al snel boven mijn budget.

Kuifje zelf weet het nog niet, maar in dit nummer is hij bijna aan het eind van zijn avontuur “Cokes in voorraad”. Om precies te zijn drie pagina’s voor het eind, in nummer 1 van 1958 wordt de laatste pagina geplaatst. Grappig om te zien dat het verhaal toen nog gepubliceerd werd onder de titel “Cokes in stock”. Een wel heel erg letterlijke vertaling.

Zoals ik al schreef, de biedingen gingen al snel naar een erg hoog niveau en uiteindelijk is het tijdschrift voor 46 euro van eigenaar verwisselt.

Alle details van deze veiling en nog meer mooie afbeeldingen zijn nog steeds terug te vinden op de veilingwebsite via deze link.

En nog een tip! In de inleiding van Duizend Bommen! 52 stond ook nog een leuke opdracht vermeld: “In de coverillustratie (origineel Hergé) zit een tekenfoutje. Oplossingen naar: dbredactie@hergegenootschap.nl“. En dat kan nog steeds! De oplossing zal in Duizend Bommen! 53 gepubliceerd worden.

Groet, en blijf gezond!

Ook leuk voor jou?