Nero

door rogerklaassen

door Roger Klaassen

© Luc Cromheecke, 2020

In Nederland is hij niet zo bekend, maar in Vlaanderen behoort hij tot het nationaal erfgoed: Nero. Geestelijk vader Marc Sleen overleed in 2016, maar men laat de strip voortleven in nieuwe verhalen, gemaakt door verschillende tekenaars en schrijvers.

Na Kim Duchateau is het deze keer de beurt aan scenarist Willy Linthout en tekenaar Luc Cromheecke. Linthout zullen velen van jullie kennen van de Urbanus-strips. Luc Cromheecke kun je kennen van zijn strips Taco Zip (in Robbedoes – de figuur Plunk uit deze strip ging een eigen leven leiden in een aparte reeks), en Tom Carbon (in Robbedoes, maar ook in Sjors & Sjimmie Stripblad). In 2016 maakte hij het veelgeprezen en prachtige ‘De tuin van Daubigny’ over één van de grondleggers van het Impressionisme.

Linthout en Cromheecke maakten het Nero-album ‘De Toet van Tut’, dat zich afspeelt in Egypte. Hierboven zie je een tekening uit het album, die geïnspireerd is op de oude omslagen van ‘De Sigaren van de Farao’ (Franstalige versies, want de Nederlandse versie bestaat alleen met de huidige omslagtekening).

Sigaren: de versies uit 1934 en 1942 – het drama en de spanning uit de eerste omslag wordt helaas niet geëvenaard in de latere omslagen. Cromheecke gebruikt in zijn omslag ook een slagschaduw zoals op de tekening uit 1934.

Er wordt al sinds het overlijden van Hergé gediscussieerd over het voortzetten van Kuifje. Het voortzetten van een serie in de stijl van de oorspronkelijke auteur/tekenaar, zoals gebeurt bij Blake & Mortimer en Asterix, spreekt mij niet aan, maar de aanpak die voor Nero is gekozen wel: laat goede auteurs en tekenaars in hun eigen stijl hun eigen versie maken.

Ik zie prachtige voorbeelden van deze insteek in series rond Robbedoes (onder andere mooie albums door Émile Bravo en Hanco Kolk), Suske en Wiske (ook weer met een album van Hanco Kolk), en Mickey Mouse (met albums van onder andere Loisel, Cosey en Tebo). Niet alle albums zullen bij de fans in de smaak vallen, maar de meeste zijn verrassend en fris, en het plezier en de inspiratie van de makers spat er vanaf.

Als meneer en mevrouw Rodwell mij om advies zouden vragen, dan zou ik zeggen: waag het er eens op!


Met dank aan Luc Cromheecke

Ook leuk voor jou?