Spijt

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

©2020 – Pierre Kroll/Le Soir
Van links naar rechts: koning Leopold II, koning Filip en Kuifje. Vertaling: Congo – België betuigt haar spijt. Koning Leopold denkt: ‘Wat moeten we niet doen?’

Deze cartoon van Pierre Kroll staat vandaag in de Belgische krant ‘Le Soir’. Directe aanleiding hiervoor is de brief die de Belgische koning Filip schreef aan de Congolese president Félix Tshisekedi. Daarin erkent de koning dat er in de voormalige kolonie Congo ‘geweld- en gruweldaden’ plaatsvonden. Cruciale zin in de brief: ‘Ik houd eraan mijn diepste spijt te betuigen voor die wonden uit het verleden.’

De brief is geschreven ter gelegenheid van de 60-ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid, maar de inhoud valt ook niet los te zien van de actuele protesten en discussies rond racisme, zoals ook blijkt uit de brief: ‘Wonden die tegenwoordig weer pijnlijk voelbaar worden door daden van discriminatie.’

Op de cartoon figureert Kuifje als vertegenwoordiger of uiting van het koloniale gedachtengoed zoals dat lang normaal was in België (en in andere landen) – we schreven er de afgelopen weken wel vaker over.

In dat kader is er ook wel wat te melden. Het Brusselse parlementslid Kalvin Soiresse Njall vertelde (op de RTBF) twee dagen geleden dat het verbazend is dat ‘Kuifje in Afrika’ de voorbije weken nog niet ter sprake is gekomen in het racismedebat (het parlementslid volgt het Hergé Genootschap kennelijk niet). Hij is voorstander van het ‘contextualiseren’ van het album – een korte toelichting en waarschuwing zoals ook in de Engelse editie te lezen is. Ik begreep dat Casterman ook voorstander is van zo’n toelichting (in elk geval al in 2018, toen de oorspronkelijke editie in een ingekleurde versie werd uitgebracht), maar dat dat wordt tegengehouden door Fanny Rodwell. Laten we hopen dat de brief van de koning ook mevrouw Rodwell bij de tijd haalt.


Merci, Pierre Kroll!

Ook leuk voor jou?