De bruid ontbloot – een avontuur met reporter Linlin

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

© Bart Ramakers

In de post van Samy zag ik bovenstaande prachtige foto van Bart Ramakers, met de titel ‘Linlin et l’Echo’. Wie de website van fotograaf Bart Ramakers bezoekt, kan niet anders dan onder de indruk zijn van zijn theatrale, visioenachtige foto’s. Wat een zorg is er besteed aan de opbouw van de scènes, het decor, de modellen of acteurs, het licht… je waant je in een andere wereld.

En opeens zie je dan Linlin, die verdacht veel wegheeft van een ons welbekende reporter. Ik nam contact op met Bart Ramakers. De foto blijkt onderdeel te zijn van een groot project met de titel ‘The Bride Unveiled’ (‘De Bruid Ontbloot’). Ramakers: ‘Ik werk al geruime tijd aan een surrealistisch fotoverhaal dat bulkt van de referenties naar de kunstwereld (aansluitend bij het thema van het laatste album van Kuifje, nietwaar) en waarin het hoofdpersonage Linlin uiteindelijk zijn Ware vindt.’

‘Opnames hiervoor heb ik de voorbije jaren in Parijs, Venetië, Gent, enzovoorts gedaan, met modellen uit Noorwegen, Frankrijk en België. Door de huidige corona-situatie heb ik het verhaal niet kunnen afwerken, maar ik hoop het binnen nu en een jaar toch in boekvorm te kunnen publiceren.’

Het beeld bovenaan dit bericht is één van de sleutelelementen in het verhaal. Linlin leest met rode oortjes ‘L’Echo des Savanes’, omringd door zijn beste vrienden. ‘L’Echo des Savanes’ was een Frans stripblad met onder andere veel volwassen content (bekende tekenaars die er publiceerden zijn onder andere Gotlib, Moebius, Jacques Tardi en Robert Crumb) – vandaar de rode oortjes van Linlin. De foto barst van de mooie en grappige details – zo vond ik het pakje ‘Kapitein Iglo’ vissticks boven de dubbelganger van Haddock erg geestig. En wat te denken van de spiegeling in de glazen vitrine – Linlin die opkijkt van het tijdschrift.

Bart Ramakers stuurt ons ook nog twee andere foto’s… waarvan één laat zien (spoiler alert) dat Linlin zijn Ware uiteindelijk vindt.

Linlin bezig met een artistieke activiteit – © Bart Ramakers
Waar anders dan in Venetië vindt Linlin zijn Ware? – © Bart Ramakers

Meer over Bart Ramakers en zijn werk kun je hier vinden – en hier vind je meer informatie over het project met Linlin.

We wensen de fotograaf veel succes met het afronden van dit bijzondere project!


Met dank aan Bart Ramakers

Ook leuk voor jou?