Filosofie met Kuifje

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

Zo aan het eind van het jaar denken ook Hergégenoten misschien wat dieper na over de ernstiger zaken van het leven. Als ze dan ook nog Frans lezen, kunnen ze hun hart ophalen aan een speciaal nummer van ‘Philosophie Magazine‘, getiteld ‘Kuifje en de schat van de filosofie’.

Zoals hoofdredacteur Sven Ortoli schrijft in zijn voorwoord: je kunt van Kuifje genieten zonder filosofie en je kunt van filosofie genieten zonder Kuifje, maar Kuifje en filosofie samen is leuker. Het blad kent een indeling in drie brokken: de metafysica, de ethiek en de politiek in Kuifje.

Het belooft een behoorlijk zware leesklus te worden; mijn ervaring met de wat filosofischere bespiegelingen rond Kuifje hebben geleerd dat Franse filosofen niet terugschrikken voor ingewikkelde zinsconstructies die meanderen van Aristoteles tot Nietsche, met verwijzingen naar vroeg-middeleeuwse manuscripten en hermetische literatuur. Maar dan hebben we in elk geval de plaatjes nog…

Ook leuk voor jou?