Kuifje – van strip tot schilder- en beeldhouwkunst

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

© Hugo Bohz, 2021 – de galerie in Medellín werd dus met een muurschildering opgesierd door een andere kunstenaar als waar het hier om gaat…

De ‘Arte Loft Galería’ in het Colombiaanse Medellín heeft nog twee dagen een tentoonstelling van het werk van Gabriel Ortega, dat gebaseerd is op Kuifje. Mooi geformuleerd zijn de werken ‘het resultaat van een continue onderzoek naar en de persoonlijke verkenning van de avonturen van Kuifje en Bobbie, behorend tot de belangrijkste verhalen uit de Europese geschiedenis van de 20e eeuw’ (zo leert Google Translate ons). Wat korter door de bocht – en ik vermoed dat Mr. Rodwell het zo ziet – zou je het kunnen omschrijven als een sterk staaltje van schaamteloze inbreuk op het auteursrecht.

In elk geval is Ortega een Kuifje-fan: ‘Ik schilder Kuifje omdat ik met hem ben opgegroeid en ’s nachts zijn strips las. Voor mij is dit personage een held zonder superkrachten; zijn krachten zijn andere, doorzettingsvermogen, standvastigheid. Kuifje is het kind dat iedereen van binnen wil zijn.’ Althans, dat is wat ik uit de Google-translate-brij weet te halen.

Omdat de tentoonstelling nog maar een paar dagen duurt, heb ik van de plaatjes op de website een kleine collage gemaakt.

© Gabriel Ortega, 2021

Bezoek de Arte Loft Galería: klik hier.

Ook leuk voor jou?