Veilingnieuws

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz en Jacques Heemskerk)

© Stanley’s/Hergé/Moulinsart 2021

Komende zondag, 7 februari, is er in Diegem (België) een veiling met leuke kavels voor Hergégenoten. De veiling is bij het veilinghuis Stanley’s Auctions.

Tussen de Hergé-kavels vond ik bovenstaande schets voor een Côte d’Or een leuk ding – en niet alleen omdat ik zo van hun chocola houd. Aangenaam werk van de Studio.

© Stanley’s/Hergé/Moulinsart 2021

En dat geldt ook voor dit tekeningetje van Kuifje, vind ik. Ik zou graag een Kuifje-origineel hebben en ik moet accepteren dat werk van Hergé zelf onbetaalbaar zal blijven voor me. Dat was ook al zo toen ik als veertienjarige stripbeurzen afstruinde – ik herinner me prijzen van rond de 500 gulden voor een tekening als hierboven. Dat was met mijn zakgeld toen voor mij ook ongeveer een jaarinkomen. Maar voor Studio-werk zijn de prijzen – in elk geval deze schatting – nog wel bereikbaar.

Meer informatie over de veiling vind je hier.

Een ander soort veiling…

© Hergé/Moulinsart 2021

Op de Nederlandse televisie hebben we het programma ‘Van onschatbare waarde’, waar mensen onder begeleiding van Dionne Stax hun waren proberen te verkopen aan vier experts- antiekhandelaren. In België bestaat eenzelfde programma onder naam ‘Stukken van mensen’.

Eén van de tien duurste stukken uit het programma (volgens dit bericht in Het Laatste Nieuws) tot nog toe was een eerste druk van ‘Tintin au Pays des Soviets’. Het werd aangeboden door Ives Devos, kennelijk een bekende van het programma. het ging kennelijk om het exemplaar met het nummer 1, door Hergé gesigneerd. Het werd verkocht voor 27.000 euro – ik weet de prijzen voor dit soort albums niet, maar het lijkt mij aan de goedkope kant.

Ook leuk voor jou?