Unieke Kuifje Pastiche als Nieuwjaarswens

door Louis Versteeg

door Coen Bennink

Ondanks dat het nieuwe jaar al meer dan een maand oud is wil ik toch nog graag de aandacht vestigen op een zeer mooie Kuifje-pastiche die als nieuwjaarwens verschenen is bij Stichting De Roos.

Wie bekend is met het universum van Kuifje weet ook dat er kunstenaars zijn die door Kuifje/Hergé geïnspireerde werken maken. Van één van hen, Joost Veerkamp is al jaren bekend dat hij een groot Kuifje liefhebber is want hij heeft al een hele serie van dergelijke kunstwerken op zijn naam staan.
Zo maakte hij, 20 jaar geleden alweer, de iconische voorplaat over de Golfoorlog voor het Volkskrant katern Het Vervolg. Deze plaat getiteld “Het Zwarte Goud” toont Kuifje en Bobbie in de welbekende rode jeep met een geknevelde Saddam Hoessein, onder schot gehouden door president Bush.

Voor het 15-jarige jubileum van het Hergé Genootschap werd het portfolio “Geïnspireerd Door De Klare Lijn” uitgebracht met daarin ook een bijdrage van Joost Veerkamp. Deze bijdrage trouwens erg veel gelijkenis met een ander werk van Joost Veerkamp,de omslag van Stripschrift nr. 400 in 2009 die ook verwees naar het album “De Sigaren Van De Farao”.

Recent vervaardigde Joost Veerkamp dus een bijzondere nieuwjaarswens. Deze werd gemaakt voor de leden en relaties van de Stichting De Roos. Dit is een uitgeverij van bibliofiele boeken die in een oplage van 175 voor de leden van de stichting worden gemaakt. De Stichting brengt 2 keer per jaar een bijzonder fraai geïllustreerd en vormgegeven boek uit dat gemaakt wordt door de crème de la crème van de Nederlandse vormgevers en schrijvers.

Jaarlijks wordt ook een nieuwjaarsgroet gemaakt. Het afgelopen jaar dus verzorgd door Joost Veerkamp die dat jaar voor Stichting De Roos ook een boek verzorgde over Drs. P, wat zeer lovend werd ontvangen.
De nieuwjaarswens van Stichting De Roos is een Kuifje-pastiche zoals Joost Veerkamp ze al eerder gemaakt heeft. Bijzonder is dat hij om het jaar 2020 in de klare lijn te vangen twee platen heeft gemaakt. De een geïnspireerd op het album “De Geheimzinnige Ster”, de ander op “Mannen Op De Maan”. Beide platen vatten in een enkel beeld samen wat ons bovenal bezig hield het afgelopen jaar en wat we in het nieuwe jaar hopelijk achter ons zullen laten. Nieuwsgierig geworden? De nieuwjaarswens is te vinden op de site van de stichting, www.stichtingderoos.nl

Noot van de redactie; beide pastiches zijn in december 2020 ook uitgegeven als 22e supplement behorende bij “Het Postzegelalbum van Joost Veerkamp”:

https://twitter.com/jonvdberg/status/1339242431296937985
https://twitter.com/Rastapopoelos/status/1340926689728229376
https://twitter.com/jkploos/status/1339644209024921601

Ook leuk voor jou?