Komkommertijd?

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herkowicz)

Het is de afgelopen weken wat stilletjes geweest op onze website. Om de een of andere manier kwam er weinig noemenswaardig Kuifje-nieuws voorbij. Toch gebeurt er wel wat.

Laten we beginnen met het persbericht dat Moulinsart en Casterman samen uitbrachten op 23 maart. Dit persbericht kreeg vrij veel belangstelling in de Franstalige pers, maar het statement zelf bevatte weinig concreets. Moulinsart en Casterman laten ons weten dat ze een nieuwe dynamiek willen geven aan hun samenwerking. Dit wordt verder uitgewerkt in typische, nietszeggende politieke goede voornemens. Maar concreet willen we natuurlijk weten of bijvoorbeeld de ingekleurde zwartwit-versies in normale handelsedities zullen verschijnen, of de stopgezette reeks ‘Feuilleton’ gaat worden voortgezet en of wat nieuwe projecten zullen zijn. Ik ben zelf ook wel benieuwd of dit betekent of de Duitse editie van ‘Tim in Amerika’ weer aan winkels wordt uitgeleverd (ik kon er niets over vinden).

Fan Art

Samy Herkowicz stuurt met grote regelmaat mails die bol staan van op Kuifje geïnspireerde werken. Soms gaat het om taarten, soms om haak- en breiwerk, heel vaak komen tattoeages voorbij. Maar het allermeest zie ik tekeningen, cartoons en schilderijen langskomen met de figuren uit Kuifje.

Ik ben heel terughoudend met het plaatsen van deze werken en werkjes op onze site. In de eerste plaats vind ik ze vaak niet heel interessant. In de tweede plaats hanteren we sinds enige tijd vrij strenge regels voor het plaatsen van beeldmateriaal: de maker moet toestemming geven – en de makers zijn vaak niet te achterhalen of ze reageren niet. En in de derde plaats begeven we ons op het gladde terrein van copyrights en plagiaat – wie het nieuws in de wereld van Kuifje bijhoudt weet waar ik het over heb.

Ik heb een paar criteria voor het plaatsen van ‘Fan Art’: van een cartoon wil ik bijvoorbeeld dat die op zijn minst in de echte pers is verschijnen (krant, tijdschrift, boek of serieuze website). Ook een tekening of schilderij (of wat dan ook) komt pas op onze site als er nieuwswaarde in zit – helaas is dat best vaak een gerechtelijke procedure die Moulinsart aanspant. Of… het werk moet zodanig leuk of interessant zijn dat ik hem niet voorbij kan laten gaan. Ik weet dat dit niet heel consequent is, maar noem het mijn discretionaire bevoegdheid.

Ook leuk voor jou?