Sépia

door rogerklaassen

door Roger Klaassen

De Franse uitgever Sépia is enorm actief op het gebied van de tintinologie. Al een jaar of tien brengen ze boeken en boekjes uit over de achtergronden van en leuke weetjes over Kuifje. Ik moet bekennen dat ik de boeken zelf niet ken. Daar gaan we.

De productiefste Kuifje-schrijver in het fonds van Sépia is Patrick Mérand; hij is ook de man achter de uitgeverij. Deze boeken behandelen telkens één aspect uit de verhalen van Kuifje. De boeken variëren in het aantal bladzijden, sommige zijn slechts 72 pagina’s dik, andere weer rond de 100 pagina’s. Hoe leuk dit soort boeken ook kunnen zijn, ze lijden natuurlijk aan het ontbreken van plaatjes uit de Kuifje-albums zelf.

Ook van Patrick Mérand, in samenwerking met Li Xiaohan, is dit boek over De Blauwe Lotus. 64 pagina’s met vertaalde Chinese teksten uit het Kuifje-album en verder historische achtergronden van het eerste echte meesterwerk van Hergé.

Dit is het meest recente boek van Patrick Mérand. Het is flink dikker dan de bovenstaande boeken (266 pagina’s). Uit de omschrijving leid ik af dat het een boek is vol interessante weetjes – het zou mij niet verbazen als het een soort van bloemlezing is van de negen bovengenoemde boeken. Het omslag – getekend door Stanislas – doet in elk geval een poging om een breder publiek aan te spreken. Mijn tip: als je het werk van Patrick Mérand op waarde wil schatten, begin dan met dit boek.

In de omschrijving van dit boek van Yvon Thalamer over kapitein Archibald Haddock is te lezen dat de schrijver in dit boek het leven van Haddock, voorafgaand aan zijn eerste verschijning in De Krab met de Gulden Scharen, wil onderzoeken. Ik vind het lastig in te schatten of het nu gaat om fictie of om een echt degelijk onderzoek naar de scheepvaart in Kuifje – ik vermoed het eerste.

Ik denk dat dit wel een serieuze studie is. Ik ken een ander boek van Renaud Nattiez ( Le Mystère Tintin, verschenen bij uitgeverij Les Impressions Nouvelles) en dat vind ik één van de beste boeken die proberen het succes van Kuifje te verklaren. In bovenstaand boek gaat het om de vrouwen in de wereld van Kuifje en het zou antwoord geven op die ene vraag die Kuifje-liefhebbers en Kuifje-haters zich al decennia stellen: was Hergé een vrouwenhater?

Van Renaud Nattiez verscheen ook een roman… persoonlijk vind ik het enigszins verwarrend als een uitgever enerzijds non-fictie en anderzijds fictie uitgeeft van dezelfde schrijvers rond eenzelfde onderwerp, in dit geval Reanaud Nattiez en de wereld rond Kuifje. Ook omdat de boeken uiterlijk op elkaar lijken met aangename illustraties van Stanislas. Dit is dus een roman, maar betekent het nu dat dat boek over vrouwen in Kuifje ook minder ‘wetenschappelijk’ van aard is?

Voor ‘Hergé au sommet’ (‘Hergé aan de top’) heeft de uitgever in elk geval gekozen voor een andere tekenaar (ik geef de voorkeur aan de tekeningen van Stanislas). Dit boek is aangekondigd voor juni 2021. In het boek zijn artikelen en presentaties verzameld door Olivier Roche die werden gepresenteerd tijdens een Kuifje-conferentie in de Alpen (ik kon niet vinden waar precies).

Kortom: Sépia draagt Kuifje een warm hart toe. Het is de moeite waard om eens een paar van hun boeken te gaan bestellen.

Ook leuk voor jou?

1 commentaar

Jacques Heemskerk 8 april 2021 - 21:59

Comments are closed.