Ledendag & ALV 2021

door Louis Versteeg

door Theo Lenssen

Woord vooraf; ongeveer 90 jaar geleden vertrok onze jonge held naar Afrika. In die tijd duurde het wel even eer een verslag van zo’n reis gepubliceerd kon worden. Geheel in stijl hebben we nu ook even moeten wachten op dit verslag, excuses daarvoor …

“Bij die hutjes …”

9 oktober 2021

Op zondag 19 september j.l. was in het Afrika Museum, in Berg en Dal, de jaarlijkse ledendag van het Hergé Genootschap. Die werd gecombineerd met de algemene ledenvergadering, de 22e alweer. Veel mensen weten dat Kuifje in De Zonnetempel het doet voorkomen alsof hij de zon kan manipuleren. Het lijkt wel of het Hergé Genootschap dat ook daadwerkelijk kan want iedere keer als de ledendag plaats vindt schijnt dat hemellichaam weer volop. Zo ook de 19e.

De coronaperikelen zorgden er vorig jaar voor dat de ledendag maar matig bezocht mocht worden. Dat de omstandigheden nu aanmerkelijk beter waren was te merken aan de opkomst; het maximumaantal van 75 bezoekers was aanwezig en er hadden zich nog meer leden aangemeld.

Bij het museum was zowel buiten als binnen van alles te bezichtigen. We hoorden tijdens de lezing dat het complex soms nogal denigrerend “daar bij die hutjes” genoemd wordt. Die term slaat op de nagebouwde Afrikaanse woningen op het terrein. Met deze opmerking doe je dit mooi opgezette museum echter te kort. Organisator Ton Mackaaij had ook dit jaar weer een prima locatie uitgezocht.

Het eigenlijke programma vond plaats in een grote zaal: het Atrium. Een mooie lichte zaal met 75 zitplaatsen (nog mooi op 1,5 meter afstand). Langs de muren van de zaal stonden de diverse standhouders met heel veel interessante koopwaar, alles met betrekking tot strips, die van Hergé in het bijzonder.

Rond 11 uur heette de voorzitter de aanwezigen welkom en kondigde hij het eerste deel van het officiële programma aan. Dat was een boeiende lezing met de titel “Afrika in Kuifje”, die werd gegeven door Drs. Ypke Veenstra. Zij vergeleek o.a. de in diverse musea te vinden Afrikaanse kunst met afbeeldingen in de albums van Kuifje. Het bleek dat Hergé zich vaak beter gedocumenteerd had voor de collectie in het “Ethnographisch museum”, die voorkomt in Het gebroken Oor, dan voor de Afrikaanse voorwerpen uit Kuifje in Afrika. Iedereen weet inmiddels wel dat dit laatste verhaal tegenwoordig erg omstreden is. Men heeft nu hele andere denkbeelden over de inwoners van Afrika dan ruim 90 jaar geleden, toen Hergé dit verhaal verzon. Tegenwoordig rust er bv. een taboe op het gebruik van bepaalde woorden, dat bleek ook tijdens de lezing. Woorden als “fetisj” en “tovenaar”, begrippen uit het werk van Hergé, worden door de medewerkers van het museum niet meer gebruikt. Mevrouw Veenstra legde ons uit dat ze vervangen zijn door “krachtbeeld” en “religieus specialist”. Dit en ook andere onderdelen van de presentatie leidde tot steeds weer nieuwe opmerkingen en vragen uit het publiek en zelfs tot een kleine discussie; waarom zijn de taboe woorden vervangen door andere woorden die erg algemeen en weer erg westers klinken? Eén ding werd in ieder geval duidelijk; de analyse van de door Hergé geschetste beelden (letterlijk en figuurlijk) zorgde voor boeiende discussies en stof tot nadenken.

Tijdens de pauze kreeg iedereen een goed gevuld lunchpakket, geheel op kosten van onze vereniging. De inhoud hiervan werd door de aanwezigen buiten genoten, in de nabijheid van de “hutjes”. Toen kon ook de oldtimer, uit de jaren twintig van de vorige eeuw, die helemaal in Kuifjestijl was opgetuigd bewonderd worden. Het voertuig, bestuurt door twee “missionarissen” maakte speciaal voor de aanwezigen nog een rondje op het terrein.

Voor de liefhebbers; het betreft hier een La Licorne V14W3 cabriolet met een 2 liter SCAP motor uit 1924. De auto is eigendom van een zeer gewaardeerd HG-lid, Hans Boot, één van de “missionarissen”. Natuurlijk is “La Licorne” al een leuke verwijzing naar een ander Kuifje-album. Nog een leuk detail is de 2e nummerplaat die de voorzijde van de auto siert; niet het nummer 1385, zoals op de cover van het Kuifje album, maar 1352, het lidmaatschapsnummer van Hans bij onze vereniging.

Na de pauze volgde de traditionele quiz, samengesteld en gepresenteerd door de winnaar van het vorig jaar, Jan Aarnout Boer. De vragen gingen (natuurlijk) allemaal over Kuifje in Congo/Afrika. Covers van de vele vertalingen van het album waren een onderdeel van de quiz. Ook werden er open vragen gesteld over de eerste zwart-wit- en de latere kleurenversies, al of niet met ontploffende neushoorn.

Vervolgens was het tijd voor de ALV. Het verloop hiervan en de besluiten hieruit kunnen de leden lezen in de notulen die zeer binnenkort verstuurd zullen worden.
Speciaal moment gedurende de vergadering was wel het aftreden van twee bestuursleden die hadden aangegeven na zich meer dan 12 jaar voor het HG ingezet te hebben, plaats te willen maken voor vers bloed in het bestuur. Het betrof hier Paul Haanappel en Peter van der Schouw. Ze kregen afzonderlijk een zeer hartelijke toespraak, waarbij de nodige anekdotes werden opgehaald. Als dank voor al het verrichte werk ontvingen ze een fraai ingelijste, zeer persoonlijke illustratie, sterk lijkend en gebaseerd op het werk van Hergé. Het zijn inmiddels de versies 3 & 4 uit een reeks die een mooie traditie lijkt te worden. Ook nu zijn deze unieke creaties gemaakt door Steven Gielen.

Hierna werd de uitslag van de quiz bekend gemaakt. Niemand had het antwoordformulier foutloos ingeleverd, de quiz behoorde dit jaar dus weer tot één van de moeilijke. Steven Gielen had de minste fouten gemaakt en was dus de winnaar. En daarmee werd het wel een hele speciale dag voor Steven; hij maakte de beide afscheidscadeaus voor de vertrekkende bestuursleden, glorieerde als quizwinnaar èn was ook nog eens de schrijver en vormgever van de Ledendag gadget. Dit jaar een zeer fraai boekje met de titel “Kuifje in het Afrika Museum”, geproduceerd in een genummerde oplage van slechts 100 stuks. De aanwezige leden konden het boekje aan het einde van het serieuze gedeelte van de dag aanschaffen. En ik zag dat sommigen het ook nog lieten signeren door Steven in een poging de uniciteit nog meer te verhogen. Voor de statistici en de verwoede verzamelaars; er zijn al 67 exemplaren verkocht!

Uiteindelijk werd de dag afgesloten met een gezellige borrel, waarbij de leden, onder het genot van een hapje en een drankje, nog eens konden terugblikken op deze zeer geslaagde dag. Ook maakte velen van de gelegenheid gebruik om persoonlijk afscheid te nemen van Paul en Peter.

De websiteredactie wil bij deze Theo Lenssen nog complimenteren met het leveren van een mooi en uitgebreid verslag hetgeen geheel zonder notities uit zijn geheugen opgelepeld is. Chapeau!

Ook leuk voor jou?