Spoorzoeken

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Kris Minne)

Twee weken geleden maakte ik het berichtje ‘Kuifje op straat‘, waarin ik deze foto plaatste:

Ik schreef daarbij dat ik vermoedde dat het ging om de Nalco-vestiging in Dilbeek, in de buurt van Brussel. Nu hebben we Hergégenoten die het ware speurdersbloed door de aderen hebben stromen en die geen genoegen nemen met vermoedens.

Kris Minne fietste door Noord-Frankrijk en kwam de muurschildering tegen in Wasquehal (Frankrijk). Vanaf de Quai des Alliés maakte hij onderstaande foto.

En hier de locatie zoals je die aantreft in Google Maps:

© Google Maps, 2021

Oké: raadsel opgelost! We weten de locatie van de muurschildering, op een inmiddels gesloten vestiging van Nalco. Een vestiging die al in 2009 werd gesloten, waarbij 70 mensen hun baan verloren. Twaalf jaar later staat de naam dus nog altijd op de gevel.

Kris zocht ook op of de muurschildering te vinden zou zijn in Google Streetview, zoals ik geprobeerd had het gebouw te vinden (op de verkeerde locaties…). Verrassing: de gevel is maagdelijk wit op deze foto, die dateert van oktober 2020 (zie onderaan de opnamedatum). Dus: de muurschildering is van recente datum.

De tekst op de muurschildering is nu ook enigszins te plaatsen: ‘Vers la Belgique et au-delà’ (‘Naar België en daar voorbij’), een uitspraak die afgeleid lijkt te zijn van de strijdkreet van Buzz Lightyear in de Toy Story films: ‘Op naar de sterren en daar voorbij’. De muurschildering is simpelweg een door een behulpzame graffiti-spuiter aangebrachte wegwijzer richting België (de weg die we zien ligt tussen de snelwegen E17 en E403 in, vlakbij Roubaix en Tourcoing).

En daar voorbij: dat moet dan Nederland zijn?


Dank aan Kris Minne voor zijn speurwerk!

Ook leuk voor jou?