Musée Imaginaire

door rogerklaassen
© Hergé/Moulinsart 2021

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

Het tijdschrift ‘Tintin, c’est l’aventure’ brengt in samenwerking met Géo een speciaal nummer uit onder de titel ‘Le Musée Imaginaire’ (‘Het denkbeeldige museum’). Kuifje-kenners weten dat dit ook de titel was van een tentoonstelling in 1979, toen de vijftigste verjaardag van Kuifje werd gevierd.

Dit thema-nummer hanteert – voor zo ver we dat kunnen beoordelen – min of meer hetzelfde principe als die tentoonstelling van lang geleden: laat objecten zien die voorkomen in de Kuifje-albums.

Ik heb het boek dat hoorde bij de tentoonstelling uit 1979 in de kast staan. Het interessantste hoofdstuk daaruit is een verhaal van Hergé zelf over de totstandkoming van een pagina uit de Picaro’s (een pagina die niet in het album zelf voorkomt). Het catalogus-gedeelte boeide mij minder, maar dat komt denk ik ook omdat het slechts zwart-wit afbeeldingen bevatte.

© Hergé/Moulinsart 2021

Wat dat betreft zien de pagina’s die we konden inzien er een heel stuk aantrekkelijker uit. Oordeel zelf: prachtige foto’s in kleur, met het erbij horende plaatje uit het album. Andere pagina’s zien er al net zo aantrekkelijk uit. Zo biedt dit nummer veel kijkplezier voor de liefhebbers.

© Hergé/Moulinsart 2021

Deze pagina’s – met name de rechterpagina – bracht mooie herinneringen naar boven. Jaren geleden was het hele HG-bestuur te gast bij de Studios Hergé in Brussel (ik was toen nog bestuurslid). In de vitrine bij de ingang stonden verschillende voorwerpen die je terugziet op de foto met Hergé: de scepter, het krabblikje… Maar het hoogtepunt van het bezoek was dat we even de werkkamer van Hergé in mochten – de kamer met zijn bureau en de portretten van Andy Warhol. Eerlijk gezegd: het was er een rommeltje – de kamer was duidelijk in gebruik (er werd vergaderd op dat moment). Op een grote tafel stond het model van de raket waarmee Hergé op de foto staat: in mijn herinnering stonden de verschillende verdiepingen slordig, los van elkaar op de tafel. We konden alles aanraken, maar we durfden niet goed.

Maar als mijn rugzak groot genoeg was geweest… wie weet stond die raket dan nu bij mij in de kast (al was het maar één verdieping).

Ook leuk voor jou?