Hergé-veiling in Parijs

door rogerklaassen
© Hergé/Moulinsart/Artcurial, 2021

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

Op zondag 20 november is er een grote Hergé-veiling bij Artcurial in Parijs. Alleen al de veilingcatalogus is een lust voor het oog, je kunt hem hier bekijken. Ik pikte er wat mooie of interessante kavels uit.

Topstuk van de veiling is deze pagina van ‘Het Zwarte Goud’ (kavelnummer 7). Ik hou heel erg van dit soort pagina’s van Hergé – pagina’s met veel knip-, plak- en correctiewerk. Oorspronkelijk verscheen ‘Het Zwarte Goud’ in de krant ‘Le Petit Vingtième’, maar het kwam stil te liggen door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Veel later pakte Hergé het verhaal weer op, maar moest het aanpassen: er waren inmiddels nieuwe figuren bijgekomen (Haddock en Zonnebloem) en het formaat van de albums was veranderd (van drie stroken naar vier stroken). Hergé pakte er de schaar en de plakstift bij. Door de verkleuring van het papier zijn de correcties nog beter te zien. Geschatte oprbengst: 900.000 tot 1.200.000 euro.

© Hergé/Moulinsart/Artcurial, 2021

Ook een mooie kavel (nummer 4) zijn vier ‘sérigraphies’ (soms worden hier zeefdrukken mee bedoeld, maar ik denk dat het in dit geval eerder gaat om ‘normaal’ drukwerk). Elk van de vier afdrukken laat een stap in het proces van het totstandkomen van een pagina zien: voorbereidende potloodschets (met foto’s van auto’s), gedetailleerde potloodschets, de geïnkte pagina en de inkleuring op een blauwdruk (die zie je op de afbeelding). De richtprijs is haalbaar voor mensen als ik: 400 – 600 euro. Helaas ontbreekt er nogal wat informatie om deze richtprijs op waarde te kunnen schatten: geen oplagecijfers, geen informatie of de afdrukken genummerd zijn (laat staan gesigneerd), geen jaar van uitgave….

© Hergé/Moulinsart/Artcurial, 2021

Soms steek je ook nog eens wat op van een veilingcatalogus. In 1959 waren ‘De avonturen van Kuifje’ het thema van een bloemencorso op de ‘Féerie de Namur’. Hergé vroeg zijn medewerkers om voor elk album een ontwerp voor een corso-wagen te maken. Bovenstaande is een ontwerp voor ‘De Zaak Zonnebloem’. Het zou mooi zijn als er foto’s opduiken van dit bloemencorso! Richtprijs van deze tekening: 2.000 – 3.000 euro.

Verder viel me op dat er veel originelen worden aangeboden van tekeningen die gemaakte zijn ter voorbereiding van diverse tekenfilms. Studiowerk, dus de prijzen zijn redelijk betaalbaar (denk aan enkele honderden euro’s) – maar ja, geen Hergé.

De richtprijzen voor oude albums leken mij ook mee te vallen. Ik ben geen expert, maar ik herinner me prijzen van 30.000 (guldens of euro’s, ik ben het kwijt) voor een oude Soviets en dan lijkt 6.000 – 8.000 euro’s mij aan de voorzichtige kant. Maar ik ben in deze materie helemaal niet thuis, dus misschien sla ik de plank helemaal mis. Ook de kerstkaarten van Hergé lijken mij haalbaar. Door Hergé gesigneerd zijn de richtprijzen 400 – 500 euro.


Artcurial
20 november 2021, vanaf 14.00 uur
Op 17, 18 en 19 november zijn de kavels te bezichtigen

Ook leuk voor jou?