Duizend Bommen!

door rogerklaassen

door Roger Klaassen

Afgelopen week was ik jarig (nog lang niet zo oud als Kuifje die vandaag jarig is) en van een neef kreeg ik het flesje links op de foto: ‘Bommen & Granaten’, een bier van Brouwerij De Molen uit Bodegraven. Al googelend kwam ik van dezelfde brouwer nog twee andere flesjes tegen onder dezelfde naam. Mijn flesje bevat ‘Barley Wine’ (Gerstwijn; maar het gaat toch echt om bier), de andere flesjes hebben een link met Bourgogne wijnen en port. Althans, zo begrijp ik de etiketten. Ik moet nog proeven, ik laat het jullie weten als ik daarbij nog bijzondere inzichten zal krijgen.


Toen ik op dit bier googelde, kwam ik ook dit spel tegen.

Ik ken het spel niet, maar het schijnt een dobbelspel te zijn. Acht dobbelstenen met daarop allerlei symbolen – het doel is om zoveel mogelijk dezelfde te gooien. Gooi je teveel schedels dan is de beurt voorbij. Simpel, zou je zeggen, maar dan hebben we buiten piratenkaarten gerekend, en met diamanten en goud die je moet sparen. Probeer het eens uit. En o ja: het spel heeft dus niets met Kuifje te maken.


En dan kwam ik ook dit boek ‘Duizend bommen en castraten’ tegen, dat in februari 2021 verscheen. Jan Smet heeft zich vijftig jaar lang verdiept in censuur in strips en dit boek – 572 pagina’s maar liefst – is daarvan het resultaat. Wie Jan Smet niet kent: hij is een pionier van de Belgische stripjournalistiek en was één van de mensen achter het stripfestival van Turnhout en de Stripgidsprijs/Bronzen Adhemar.

Het boek geeft een aardig beeld van wat in het verleden (en nu) passend werd gevonden om af te beelden of niet in strips. En dan gaat het niet alleen om ‘echte’ censuur, maar veelal ook om door schrijvers en tekenaars aan zichzelf opgelegde censuur.

Ook leuk voor jou?

1 commentaar

Louis Versteeg 16 januari 2022 - 12:34

Een kleine aanvulling over het boek “Duizend bommen en castraten”; het verschijnen hiervan is al eerder gemeld in S@pristi nummer 2 in december 2020 in de rubriek “Vers van de (boeken)pers”. De bron was destijds een Instagram bericht van de Stripspeciaalzaak uit België.

S@pristi nummer 2: http://www.hergegenootschap.nl/wp2/?mailpoet_router&endpoint=view_in_browser&action=view&data=WzE3LCIxMjUyZWM0ODE0MGEiLDAsMCw0LDFd
Bron: https://www.instagram.com/p/CIlIulsBDqc/

Comments are closed.