Sépia & Les Impressions Nouvelles

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

De Franse uitgeverij Sépia blijft maar nieuwe boeken over het ouvre van Hergé uitbrengen. Sommige van de boeken lijken serieuze studies te zijn, andere weer meer van het ludieke soort. Naar mijn mening is het niet zo handig om dat allemaal in één collectie te stoppen, maar vooruit, wie ben ik?

In november 2021 verscheen het bovenstaande boek (160 pagina’s), waarvan de titel is te vertalen als ‘In het spoor van een kleine reporter’. Dit lijkt me een serieus werk van emeritus hoogleraar Yves Crespel. Crespel onderzoekt hierin het concept ‘avontuur’: wat is de vonk die een Kuifje-avontuur laat ontbranden, welke reporters hebben Hergé kunnen beïnvloeden en door Kuifje te volgen op zijn avonturen probeert Crespel nieuwe ontdekkingen te doen. Helaas kan ik het niet minder vaag maken…

En dit lijkt me dan weer een boek van de ludiekere soort. Het verscheen afgelopen december. Luc Révillon doet in dit boek alsof hij het aantekenboekje van een reporter heeft gevonden op de vlooienmarkt in Brussel. Een boekje van maar liefst 200 pagina’s, dat de jaren 1929 tot 1940 beslaat – dus wie weet komt er ook nog een vervolg op dit boek. Wie die reporter is blijft ongewis, maar de overeenkomsten met Kuifje zijn opmerkelijk te noemen.

Bruno Cassiers schreef een boek dat heel wat serieuzer en wat meer substantie lijkt te hebben: een boek over de geheimen van de tekenaar Hergé. Cassiers onderzoekt hoe Hergé de lezer zijn verhalen in weet te trekken door de compositie van zijn plaatjes. Een kijkje in de keuken, want Cassiers volgde een opleiding (?) bij de Studios Hergé in 1967 en werkte vanaf 1970 als assistent aan de decors van ‘Kuifje en de Picaro’s’. Ik ben benieuwd of Hergé zijn keuzes voor bepaalde composities en camerastandpunten heel bewust nam, of dat hij intuïtief te werk ging. Het boek (128 pagina’s) verschijnt in februari.

In april verschijnt dit boek van illustrator Sarah Belmas over Allan. De Allan uit Kuifje heet ‘Allan Thompson’ , dus deze Allan Thomas Scott zal wel een soort achterneef zijn (of het is een slimmigheidje om Moulinsart te ontlopen). Op haar instagram-account zijn al wat plaatjes te zien, dus ik vermoed dat het zal gaan om een soort stripboek met daarin onthullingen over de onbekende kanten van Allan.

Uitgeverij ‘Les Impressions Nouvelles’ geeft ook met enige regelmaat boeken uit over het werk van Hergé. Renaud Nattiez, een auteur die één van mijn favoriete Hergé-studies heeft geschreven, komt nu met een boek over Bobbie (Milou). Nattiez onderzoekt in dit boek de rol die Bobbie speelt in de avonturen van Kuifje: onafscheidelijk en trouw, vaak Kuifje tegensprekend, soms grappig, dan weer veroorzaker van gevaar, maar ook regelmatig de redder in nood. Ik heb heel slechte herinneringen aan het boek ‘Bobbie – een diepte-interview’ van Ariane Valadié (nog in het Nederlands vertaald ook), dus ik hoop maar dat Nattiez met iets beters komt. Het verschijnt in maart.

Ook leuk voor jou?