Nieuw paspoort

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

© Hergé/Moulinsart 2022

Ik moet eerlijk bekennen, dat toen ik bovenstaande foto zag van het nieuwe Belgische paspoort, ik dacht aan een vroege 1 april-grap. Maar het is serieus nieuws: België krijgt een nieuwe paspoort met als thema ‘de heldinnen en helden van het stripverhaal’.

Het huidige paspoort (met als thema ‘officiële gebouwen’) dateert al van 2008, dus het werd tijd om een nieuw paspoort te introduceren, voorzien van up-to-date beveiligingstechnieken.

In het paspoort vind jede Kuifje-raket meteen op de eerste pagina waarop je het paspoort openslaat, zoals je kunt zien op bovenstaande foto. Leg je die pagina onder een speciale lamp, dan licht onderstaande afbeelding op.

© Hergé/Moulinsart 2022

Op verdere pagina’s komt een hele reeks aan stripfiguren voorbij, onder andere Natasja (Walthéry), de marsupilami (Franquin), Boule en Bill (Roba), Robbedoes en Kwabbernoot (verschillende tekenaars), de smurfen (Peyo), Lucky Luke (Morris) en Blake en Mortimer (Jacobs). Ook Kuifje, Haddock en Bobbie vinden we nog een keer terug. Onder gewoon licht zien we de silhouetten van de figuren, onder een speciale lamp worden er meer details zichtbaar.

© Hergé/Moulinsart 2022
© Hergé/Moulinsart 2022

Zullen de keiharde ‘ik moet alles hebben’ verzamelaars onder de Nederlandse Hergégenoten nu in de verleiding komen om de Belgische nationaliteit aan te vragen?

Ook leuk voor jou?