TintinImaginatio

door rogerklaassen

door Roger Klaassen

Vandaag was er in het Hergé Museum een persconferentie van Moulinsart waarbij het nodige Kuifje-nieuws werd aangekondigd. Het opmerkelijkste nieuws: Moulinsart verandert haar naam in TintinImaginatio. Het gaat hierbij om het bedrijf dat de rechten beheert, de uitgeverij blijft de naam Editions Moulinsart voeren.

Moulinsart geeft twee redenen voor de naamswijziging:

  • men wilde graag de naam Tintin in de naam
  • het woord Imaginatio is een combinatie van ‘image’ (plaatje) en ‘imagination’ (verbeelding), wat natuurlijk twee pijlers zijn onder het werk van Hergé

Ik heb zelf even moeten oefenen om de naam uit te spreken (Engels? Frans?), maar ik denk dat we er wel aan gaan wennen. Het belangrijkste zijn natuurlijk de plannen voor de toekomst. Er werd behoorlijk wat nieuwe plannen aangekondigd. Ik heb de vrijheid genomen het geheel wat samen te vatten en in te korten. Het volledige verhaal vind je hier.


Ingekleurde versie van ‘Sigaren’

In de serie ingekleurde zwart-wit edities verschijnt in oktober ‘De Sigaren van de Farao’, ook in een Nederlandse vertaling. In het album ook een introductie door Philippe Goddin.

  • Afmetingen: 24 x 32 cm
  • 144 pagina’s, waarvan 124 pagina’s verhaal
  • 19.95 €

Tintin c’est l’aventure, no 12

Van ‘Tintin, c’est l’aventure’, het tijdschrift dat wordt uitgegeven door een samenwerkingsverband tussen Géo en Moulinsart, verschijnt in juni het twaalfde nummer. Omdat het alleen in het Frans verschijnt, slaan wij hier wel eens een nummer over, maar het moet gezegd dat het een mooi tijdschrift is.

Ik ben zelf een fan van het werk van de Zwitser Cosey (lezers van het weekblad Kuifje zullen zich de serie Jonathan herinneren), en het juni-nummer publiceert wat tekeningen uit diens schetsboek.


2023

In de persconferentie werd ook vooruitgekeken naar 2023. Hier volgen de bevestigde projecten:

  • Tintin de A à Z’: filmmaker Patrice Leconte stelt dit ‘persoonlijke’ ABC samen. Opmerkelijk, want… in het verleden gaf Patrice Leconte aan heel graag ‘De Juwelen van Bianca Castafiore’ te willen maken. Dit werd door Nick Rodwell afgedaan als ‘fake news’, hetgeen de relatie tussen filmmaker en Moulinsart enigszins op de proef stelde. Is hier sprake van een goedmakertje of van een opbloeiende liefde, met uiteindelijk die film als baby?
  • Tegelijk verschijnt er ook een Engelstalige ‘Tintin A to Z’, geschrven door Michael Farr. Ik ben benieuwd of deze twee ‘Van A tot Z’s’ heel veel zullen verschillen.
  • In samenwerking met Hachette, verschijnen er twee titels over auto’s uit Kuifje: Europese en Amerikaanse auto’s. Er zit kennelijk nog steeds muziek in de auto-business.
  • Lombard en Moulinsart brengen een tweede verzameling van korte verhalen uit het weekblad Kuifje. Het gaat om korte verhalen van diverse tekenaars die het nooit tot een album hebben geschopt. 770 pagina’s nostalgie.
  • Er loopt nog een project met het Europese ruimtevaartbureau ESA. Voor zo ver ik het begreep gaat het om een theatraal spektakel…

Plantu

Plantu tekende 49 jaar cartoons voor de Franse krant ‘Le Monde’. In zijn cartoons liet hij regelmatig figuren uit Kuifje optreden, of maakte hij verwijzingen naar de avonturen van Kuifje. In een speciale editie van het tijdschrift Géo (althans, zo begrijp ik het) verschijnt er het boek ‘Plantu–Hergé – Imaginary dialogue’ (Plantu-Hergé – Denkbeeldige dialoog’.

Interview, cartoons, etcetera… het is wel even wennen dat Moulinsart tekenaars omarmt die een eigen draai geven aan de wereld van Kuifje. Goed nieuws, lijkt me.


Jeep

Voor de knutselaars met ruimte in huis: er verschijnt een 1:8 model van de jeep waarmee Kuifje en consorten richting raket reden. 1:8, dat lijkt me een flink ding worden, dus overleg met de gezinsleden lijkt me geen overbodige luxe.

De verschillende onderdelen komen één voor één naar je toe – zoals bij een abonnement. De eerste delen tegen een zeer lage prijs, daarna 11,99 euro per onderdeel.


Een fictief concert

Naast denkbeeldige dialogen kondigt Moulinsart ook een fictief concert aan, bij het thema ‘Kuifje in Tibet’. Ik hoop niet dat met een fictief concert bedoeld wordt dat we zelf moeten gaan neuriën.

In een samenwerking tussen France Culture en Moulinsart zal er dus een fictief concert komen – men kondigt het aan als ‘spectaculair’ (dus geen geneurie, lijkt mij dan). Geen idee wat het gaat worden, maar op 17 mei 2023 zullen we het gaan horen.


Op jacht naar de schat

En ten slotte nog een aankondiging waar ik me voorlopig weinig kan voorstellen – ik word oud, denk ik.

Het gaat om een samenwerking met het bedrijf Lubee, dat bordspellen, onderwijskits en schattenjachten ontwikkelt. We gaan in aanloop naar Kuifje’s 100ste verjaardag op jacht naar schatten. Het moet een wereldwijd spektakel worden, gebaseerd op de avonturen van Kuifje.

Ik laat Moulinsart zelf even aan het woord in het Engels, want ik ben kansloos in de vertaling, vrees ik: “The treasure is also inspired by Hergé’s work: an infinitely precious, unique object containing natural wonders (mineral or metal) from our planet. To succeed in such a challenge and obtain the famous “open sesame”, the adventurer-participant will have to discover the code in the world that will give access to the treasure… Like the Olympic flame, this treasure will be visible and will travel with a message of peace, joy and friendship.

Ik hoop maar dat ze het mij later nog eens uitleggen. Aan ambitie geen gebrek in elk geval.

Ook leuk voor jou?