Het Haaienmeer: 50 jaar geleden

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Steven Gielen en het bestuur van het Hergé Genootschap)

Het was mij even ontgaan, maar het is dit jaar 50 jaar geleden dat ‘Kuifje en het Haaienmeer’ in première ging – althans: de Franse versie. De Nederlandse editie ging op 27 juni 1974 in première, zo leert Wikipedia ons. Verrassend dat er dus zo veel tijd tussen de Franse en Nederlandstalige versie zat.

Maar goed: 27 juni dus. Komende zondag (26 juni) is het aanleiding om in het radioprogramma ‘Theater van het sentiment’ stil te staan bij het uitkomen van de film. Presentator Bart van Leeuwen zal Hergégenoot Steven Gielen dan interviewen over de film.

De uitzending is inmiddels geschiedenis… je kunt hem hier terugluisteren. Het onderwerp ‘Kuifje en het Haaienmeer’begint op het tijdstip 00.33.58.

Ik persoonlijk heb niet veel met de films rond Kuifje. Of het nu gaat om de oude tv-films, de tekenfilms als het Haaienmeer, de speelfilms of de 3D-animatie van Spielberg: ze bevestigen telkens weer dat strips een medium zijn met eigen codes en kwaliteiten, die lastig zijn te vertalen naar bewegend beeld.

Wat ‘Het Haaienmeer’ mij ook heeft geleerd: het is een goede zaak dat Hergé vast bleef houden aan zijn eigen scenario’s, want het verhaal voor de film (door Greg) is magertjes en met nogal wat flauwe grappen. En ook een goede zaak dat Hergé het tekenwerk aan zijn albums grotendeels zelf is blijven doen en streng toezag op het werk van zijn medewerkers. De sprankeling van de albums, de vlotte verhalen met fijne humor en de levendige tekeningen – van dat alles is in het Haaienmeer weinig terug te vinden.

Maar even goed is ‘Kuifje en het Haaienmeer’ een uniek stukje Kuifje-geschiedenis. Het is de enige film die niet gebaseerd is op één of meer van de bestaande albums. Voor zo ver ik weet is het ook de enige film die in twee versies als strip-verhaal verscheen: eentje met video-stills uit de film en een versie die helemaal werd getekend (door Bob de Moor). Na ‘De Zonnetempel’ (1969 – waarin Kuifje voor het eerst zijn plusfour inwisselt voor een bruine jeans) was ‘Kuifje en het Haaienmeer’ de tweede en meteen ook laatste grote tekenfilm.

Kortom: allemaal gaan luisteren komende zondagmiddag!

Ook leuk voor jou?