Casterman

door rogerklaassen

door Roger Klaassen

Dat Kuifje en Casterman onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn, dat weten we allemaal. De afgelopen jaren waren er geregeld conflicten, opklaringen en vernieuwde liefde tussen de rechthebbenden en de uitgever. Het contract tussen Hergé en Casterman uit 1942 speelde een hoofdrol in de rechtzaak tussen het Hergé Genootschap en de rechthebbenden – vermeende rechthebbenden is in dezen misschien een betere omschrijving.

Een boek over de geschiedenis van Casterman moet wel interessant zijn, zou je denken. Onlangs verscheen (alleen in het Frans) het boek ‘Casterman, de Tintin à Tardi. 1919-1999’ van de Franse historicus Florian Moine, bij uitgeverij ‘Les Impressions Nouvelles’. Als ik het goed heb begrepen is dit boek een populaire uitgave van een wetenschappelijke verhandeling (misschien zelfs een proefschrift) waar Florian in 2016 aan begon.

Het boek begint dus in 1919, terwijl Casterman al bestaat sinds 1776. In 1919 nam namelijk de vijfde generatie Castermans (Louis en Gérard) het roer over en zij zorgden voor een grondige modernisering van de drukkerij en uitgeverij. Casterman ging zich meer richten op de markt voor kinderen en dat zorgt voor een enorme groei van de uitgeverij tussen de twee wereldoorlogen. Het onvoorstelbare succes van de kleurenalbums van Kuifje, vanaf 1942, verandert de uitgever nog sterker. De modernisering van de catalogus met mensen als Tardi en Pratt is ook een succes, maar een veranderende boekenmarkt maakt een overname door Flammarion in 1999 noodzakelijk.

Een kloek boekwerk van 524 pagina’s. Ik heb er zin in!

Ook leuk voor jou?